بررسی تطبیقی همپوشانی حریم و اقلیم در خانه های سنتی و معاصر مطالعه موردی: خانه قزوینی ها و مجتمع پردیس اصفهان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی اقلیم، ساختمان و بهینه سازی مصرف انرژی
  • کد COI اختصاصی: CBOEC02_182
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1787
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه سعیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان اصفهان، ایران

مریم قاسمی

استاد گروه آموزشی معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان اصفهان، ایران

چکیده

در طراحی فضاهای مسکونی، پیش بینی حریم از مهمترین ابعاد طراحی بوده و نمی توان برای مکانیابی اتاق ها و فضاهای مختلف فقط به استفاده مناسب از نور آفتاب در زمستان و مقابله با آن در روزهای گرم تابستان توجه کرد و به مسئله حریم بی توجه بود. پژوهش حاضر پس از تبیین مسئله حریم و اقلیم، همپوشانی این دو را در 2 نمونه خانه قزوینی ها به عنوان خانه سنتی و مجتمع مسکونی پردیس به عنوان خانه معاصر در شهر اصفهان بررسی تطبیقی می کند و میزان موفقیت هر یک از این دو را در ارائه این ه مپوشانی بررسی می نماید. در این تحقیق توصیفی برای جمع آوری اطلاعات از روش مطالعات کتابخانه ای و روش میدانی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مجتمع پردیس از لحاظ اقلیمی و دارا بودن حریم دارای یک سری نکات مثبت و درجزئیات در برخی موارد منطبق بر مصادیق معماری سنتی ایرانی در قالبی جدید است که می توان در طراحی از آن بهره گرفت. رعایت سلسله مراتب دسترسی درگذر از معبر و رسیدن به خانه و درون آن، وجود مفصل های اتصال دهنده فضاهای باز و بسته و استفاده از هر سه فضای باز، بسته و پوشیده در کنار هم، توجه به مسئله اقلیم و استفاده از گیاهان، حوض و فواره و سایر عناصر اقلیمی در دو نمونه مورد مطالعه به چشم میخورد. در نهایت می توان پس از بررسی انجام شده نکاتی را که می تواند در طراحی به طراحان برای سازگاری بیشتر طرح با طبیعت و جوابگوئی به نیازها و فرهنگ مردم کمک نماید پیشنهاد داد و برای بهینه سازی فضاهای معماری از آن بهرمند گردید.

کلیدواژه ها

اقلیم- حریم- خانه سنتی- خانه معاصر- ردونگرائی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.