شناسایی مولفه های تاثیرگذار بر سلامت اجتماعی در ایران (مرور سیستماتیک پژوهش های فارسی در بازه زمانی ۱۳۹۸ الی ۱۴۰۲)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MSHS-9-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 213
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه برخورداری فیروزآبادی

Ph.D. student of Architecture, Department of Architecture, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran

ساناز رهروی پوده

Assistant Professor, Department of Architecture, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran

سیده مرضیه طبائیان

Associate Professor, Department of Architecture, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran

سید علیرضا افشانی

Professor, Department of Sociology, Faculty of Social Sciences, Yazd University, Yazd, Iran

چکیده

چکیده زمینه و هدف: سلامت اجتماعی در کنار سلامت جسمانی و روانی از ارکان سلامت جامعه می باشد. موضوع سلامت اجتماعی و مولفه های تاثیرگذار بر آن، از موضوعات موردتوجه پژوهشگران ایرانی در دو دهه اخیر می باشد. هدف از این پژوهش، شناسایی مولفه های تاثیرگذار بر سلامت اجتماعی در مطالعات انجام گرفته در ایران می باشد. پژوهش حاضر می تواند به پژوهشگران علوم مختلف، جهت یافتن شکاف های تحقیقاتی و آشکارسازی زمینه های جدید پژوهشی در این حوزه یاری رساند. روش پژوهش: مطالعه حاضر، یک مطالعه مروری سیستماتیک می باشد و کلیه مقالات فارسی مرتبط با موضوع، در بازه زمانی ۱۳۹۸ الی ۱۴۰۲ با جستجوی نظام مند در پایگاه های معتبر در دسترس شامل گوگل اسکولار، پایگاه های اطلاعاتی علمی جهاد دانشگاهی، پرتال جامع علوم انسانی، پایگاه مجلات تخصصی نورمگز و بانک اطلاعات نشریات کشور با کلیدواژه های "سلامت" و "سلامت اجتماعی" بازیابی گردید. از ۷۹۸ مقاله یافت شده، درنهایت ۷۱ مقاله با استفاده از چک لیست پریزما ازنظر کیفیت ارزیابی و با توجه به معیارها و ملاک های ورودی موردنظر به عنوان پژوهش های نهایی مرتبط با موضوع انتخاب شد. یافته ها: براساس نتایج این پژوهش، مولفه های تاثیرگذار بر سلامت اجتماعی را می توان در ۸ گروه اصلی شامل مولفه های فردی، شغلی، اقتصادی، فرهنگی، محیطی، جسمی-روانی، اجتماعی و اعتقادی-سیاسی دسته بندی کرد. از میان مولفه های اصلی، مولفه اجتماعی و از میان مولفه های فرعی نیز به ترتیب حمایت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، امنیت اجتماعی و دین داری بیشترین میزان تاثیرگذاری مثبت را بر سلامت اجتماعی داشته اند. نتیجه گیری: نتایج حاصل از مطالعه بیانگر آن است که از میان رشته های مختلف علمی، غالب پژوهش ها توسط پژوهشگران حوزه جامعه شناسی و علوم اجتماعی صورت گرفته و از میان مولفه های موثر بر سلامت اجتماعی کمترین میزان مطالعات مربوط به مولفه محیطی بوده است. لذا؛ پیشنهاد می گردد پژوهشگران رشته هایی که تاکنون سهم کمتری در ارتقای این بعد از سلامت در منابع علمی داشته، گامی موثر در این حوزه مطالعاتی بردارند و در حوزه عملی نیز، سیاست گذاران و محققان سلامت اجتماعی این برنامه را در راس فعالیت های خود قرار داده و در نظام برنامه ریزی، آموزش و سیاست گذاری کشور توجه ویژه ای به این مسئله داشته باشند.

کلیدواژه ها

Keywords: Health, Social health, Iran, Persian researches, systematic review, واژه های ­کلیدی: سلامت, سلامت اجتماعی, ایران, پژوهش های فارسی, مرور سیستماتیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.