نگاه انتقادی به سرمایه اجتماعی در نظام آموزش عالی کشوربرای دستیابی به توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین همایش ملی آینده پژوهی، آموزش عالی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: FHESD02_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی سادئی

دکتری جامعه شناسی و عضو هیات علمی تمام وقت دانشگاه فرهنگیان

چکیده

کیفیت روابط بین افراد به عنوان سرمایه اجتماعی زمانی از اهمیت دوچندان برخوردار می شود که نیروی انسانی یک نهاد (مثل آموزش عالی کشور) خود تربیتکننده نیروی انسانی سایر نهادهای جامعه باشد. از اینرو بررسی کمیت و کیفیت روابط استادان دانشگاه با یکدیگر هم میزان سرمایه اجتماعی و اندیشه انتقادی در بین معماران جامعه را نشان می دهد و هم می تواند جنبه الگویی برای دانشجویان و مدیران فردای این جامعه باشد. در پرتو ارتباط بین افراد، سرمایه ای به وجود می آید که میتوان از آن هم در جهت رشد و توسعه اقتصادی بهره جست و هم از این سرمایه برای بهبود مساله های آموزشی بهره جست. حال آیا میتوان استادان دانشگاه را به عنوان یک سرمایه اجتماعی تلقی کرد و این گروه بزرگ اجتماعی را از این زاویه مورد سنجش و ارزیابی قرار داد؟ و مهمترین سوال اصلی تحقیق عبارت است از: ۱. ابعاد سرمایه اجتماعی (شناختی، ساختاری، ارتباطی) استادان دانشگاه چیست و در چه حدی است؟ ۲. مولفه های هریک از ابعاد سرمایه اجتماعی (شناختی، ساختاری، ارتباطی) استادان دانشگاه چیست ؟ جامعه آماری تحقیق استادان دانشگاه های تهران و حجم نمونه به تعداد ۴۲۰ نفر و ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته با بهرهگیری از شاخصهای کلیدی میباشد که روایی آن مورد تایید صاحبنظران و پایایی آن با ضریب ۰/۷۸ مورد تایید قرار گرفته است. پس از جمعآوری اطلاعات مشخص شد که بعد شناختی سرمایه اجتماعی استادان دانشگاه در بالاترین سطح قرار داشته اما بعد ارتباطی سرمایه اجتماعی استادان در سطح پایین تری قرار داشته و بعد ساختاری سرمایه اجتماعی استادان در پایینترین سطح از سطوح سه گانه سرمایه اجتماعی قرار دارد و این خود نشان میدهد که خود استادان هر چند نگرش خوبی نسبت به سرمایه اجتماعی دارند اما ساختار و سازمان دانشگاه نتوانسته است این فرصت را برای استادان فراهم آورد.

کلیدواژه ها

سرمایه اجتماعی، نگاه انتقادی، آموزش عالی، ابعاد سرمایه اجتماعی در استادان دانشگاه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.