سنجش سرمایه فکری و بررسی تأثیر آن بر عملکرد تعاونی های تولیدی در استان بوشهر

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی راهکارهای ارتقاء مباحث مدیریت ، حسابداری و مهندسی صنایع در سازمانها
  • کد COI اختصاصی: IMIIMAIEO01_266
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 673
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داریوش محمدی زنجیرانی

استادیار دانشکده اقتصاد و علوم اداری دانشگاه اصفهان

حمیده شاهبندر زاده

استادیار دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه خلیج فارس

زعیمه نعمت الهی

ندا اشتیاقیان

چکیده

شکاف فزاینده قابل مشاهده بین ارزش بازار و ارزش دفتری بسیاری از شرکت ها، توجه را به سمت بررسی ارزش مفقود در صورت های مالی سوق می دهد. طبق نظر پژوهشگران، سرمایه فکری ارزش پنهانی است که در صورت های مالی قابل مشاهده نیست و موضوعی است که سازمان ها را به سمت کسب یک مزیت رقابتی رهنمون می سازد. هدف از مقاله حاضر، سنجش سرمایه فکری و بررسی تأثیر آن بر عملکرد تعاونی های تولیدی استان بوشهر در بازه زمانی 1389-1388 است. اطلاعات مورد نیاز 90 تعاونی تولیدی در دسترس بوده و مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه، ابتدا عملکرد واحدهای تعاونی مورد اشاره با استفاده از دو معیار ارزیابی عملکرد یعنی بازده دارایی ها و نرخ بازگشت سرمایه (بازده سرمایه) اندازه گیری شد و سپس تأثیر سرمایه فکری و اجزای آن شامل سرمایه انسانی (مهارت و خلاقیت و توانایی انفرادی کارکنان واحد تجاری)، سرمایه ساختاری (ساختار داخلی واحد تجاری) و سرمایه بکارگرفته شده (همه منابع پیوند یافته با روابط خارجی) پس از محاسبه، بر عملکرد واحدهای تحت بررسی و مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های حاصل عبارت بودند از: عملکرد واحد تجاری، در صورتی که به شکل بازده دارایی ها تعریف شود از سرمایه فکری و کارایی سرمایه ساختاری و سرمایه انسانی به طور مثبت و معناداری تأثیر می پذیرد، در صورتی که به شکل بازده سرمایه تعریف شود، سرمایه فکری و کارایی سرمایه ساختاری به طور مثبت و معناداری بر آن تأثیر می گذارد. با توجه به این نتایج می توان دریافت که موضوع سر مایه فکری در تعاونی ها نیز از اهمیت برخوردار است و اینکه مدیران تعاونی به منظور بهبود عملکرد باید به بهبود سرمایه فکری توجه نمایند و همواره سعی در بالا بردن این سرمایه ارزشمند نمایند.

کلیدواژه ها

سرمایه فکری، بازده دارایی ها، بازده سرمایه، تعاونی های تولیدی، استان بوشهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.