کاربرد GIS در برنامه ریزی توسعه روستایی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا،مخاطرات محیطی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GEHSD01_098
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4766
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسکندر صیدایی

عضو هیات علمی جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه اصفهان

عیسی بهاری

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه اصفهان

نصرت مرادی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه اصفهان

علیرضا جمشیدی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه اصفهان

چکیده

امروزه حجم بالای اطلاعات در زمینه های مختلف و چگونگی تجزیه و تحلیل آنها یکی از مهمترین عوامل رسیدن به اهداف برنامه-ریزی میباشد. در این راستا نظام اطلاعات جغرافیایی به طور گسترده به عنوان ابزاری مفید برای مدیریت، تحلیل و نمایش حجم زیادی ازدادههای متنوع مربوط به بسیاری از فعالیتهای برنامهریزی محلی و منطقه ای شناخته شده است. از نظر برنامه ریزان شهری و روستایی اینگونه سیستمها ابزاری برای تشخیص دادههای جغرافیایی و ترکیبهای مختلف آنها می باشد. با توجه به ماهیت پیچیده مسایل مربوط بهبرنامه ریزی روستایی، توانایی نظام اطلاعات جغرافیایی در حل این مسائل تا حد بسیار زیادی شناخته شده است و با کمک GIS به راحتی می توان انواع پردازشها و تجزیه و تحلیلها را با صرفه جویی در هزینه و زمان انجام داد. در این مقاله که به روش تحلیل صورت گرفتهاست سعی شده به مطالعه توانائیها و قابلیتهای نظام اطلاعات جغرافیایی در برنامهریزی روستایی پرداخته شود. یافته های پژوهشحاکی از آن است که تجزیه و تحلیلهای آماری و ریاضی، استفاده از مدلهای مختلف برنامه ریزی و گرفتن خروجی به صورت نمودار و نقشه روی این دادهها فقط با استفاده از GIS امکان پذیر است و نیز اطلاعات طرحهای هادی و روند انجام آنها، توسعه کالبدی روستا،شرایط طبیعی و وضعیت اجتماعی و انسانی روستا، اطلاع از انواع سوانح طبیعی و مدیریت بحران، وضعیت اقتصادی مانند اشتغال،درآمد و انواع داده های کیفی و کمی در نقاط روستایی نیاز به ساماندهی و ایجاد یک پایگاه جامع و بهنگام دارند، که این امر بدون GIS امکانپذیر نیست.

کلیدواژه ها

؛GIS داده های جغرافیایی، پایگاه جامع، برنامه ریزی روستایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.