بررسی تحلیلی فروش تراکم ساختمانی در کلان شهر اهواز و نقش آن در توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا،مخاطرات محیطی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GEHSD01_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2509
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کورش لطفی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز

محسن وطن خواهی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز

ذکیه معصومی خسروشاهی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان

چکیده

در ادبیات برنامه ریزی شهری تراکم به دو صورت مطرح می باشد 1- تراکم جمعیتی 2- تراکم ساختمانی . این دو واژه از ابزارهایاندازه گیری و شناسایی وضعیت جوامع مطالعاتی و سیاست گذاری توسعه آتی آنها بشمار می روند لیکن از سال 1364 با طرح موضوعخودکفایی اقتصادی شهرداری ها و قطع کمک های دولتی، بجای استفاده ابزاری از آن در راستای تحقق سیاست های شهرسازی عملابه ابزاری برای کسب درآمد و جبران کسری اعتبارات مالی ناشی از قطع کمک های بلاعوض دولت تبدیل شده است . افزایش تراکمساختمانی متعاقبا افزایش جمعیت و مشکلات کالبدی- فضایی، ترافیکی، اقتصادی ،اجتماعی و زیست محیطی متعددی را در پیداشته است . اگرچه این امر در طی سالهای گذشته با عنوان ''فروش تراکم'' جلوه نامناسبی بخود گرفته لیکن از دیدگاه علمی و نظریدارای اثرات مثبت زیادی می باشد از جمله تحقق شهر عمودی و صرفه جویی در مصرف زمین ،کاهش هزینه ناشی از توسعه تاسیساتزیر بنایی و ...اما نگرش سطحی به مقوله تراکم در طرح های شهری و تعیین آن بدون طی فرآیند علمی نیز میتواند تبعات و عوارض منفیبسیاری برای شهر و جامعه داشته باشد از جمله افزایش و ازدحام بیش از حد جمعیت ،کاهش سرانه های خدمات عمومی و اختلال درتامین بهینه آنها، ایجاد اغتشاش و بی نظمی در سیمای فضایی و کالبدی مناطق، کاهش سطح کیفی ارائه خدمات، اشرافیتساختمانها بر یکدیگر ، نقض قوانین و حرمت قانونمداری و... روش تحقیق در این پژوهش روش توصیفی تحلیلی و روشجمع آوری اطلاعات ، روش اسنادی و میدانی می باشد. این پژوهش با توجه به نوع اطلاعات مورد استفاده ، پژوهشی گذشته نگر و بدلیلانعکاس مستند نتایج اقدامات مسئولین گذشته بر وضعیت شهرسازی شهر اهواز یک پژوهش تصمیم گرا و با توجه به دو ملاک هدف وماهیت یک پژوهش کاربردی می باشد. در این پژوهش ضمن اشاره به مفهوم تراکم در شهرسازی واثرات مثبت و منفی آن به بررسی تغییرات تراکم ساختمانی در شهر اهواز(نمونه موردی منطقه کیانپارس) و اثرات آن بر درآمد شهرداریپرداخته شده است، با این هدف که با شناخت و تحلیل منطقی وضعیت موجود بتوان تغییرات انجام گرفته را بتوان به سمت توسعهپایدار هدایت نمود . فقدان پایه علمی برای مصوبات مرتبط با تغییر تراکم ساختمانی در شهر اهواز و ارائه الگوی تراکمی واحد برای کل مناطق شهر بدون توجه به پتانسیل ها و ظرفیت برد آن منطقه. عدم وجود منطقه بندی ارتفاعی در شهر اهواز و ناتوانی در پاسخ گویی به نیازشهروندان علاقمند به سکونت در مناطق ویلایی یک یا دوخانواری ، وابستگی بالای شهرداری به درآمدهای حاصل از فروش تراکم،کوتاهی مدیریت کلان جامعه و مدیران شهری ذیربط بویژه متولی قانونی طرح های شهری نسبت به وظایف قانونی خود مبنی بر نظارتبر اجرای طرح ها و ....از نتایج این پژوهش می باشند.

کلیدواژه ها

تراکم ساختمانی، توسعه پایدار، فروش تراکم، شهر اهواز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.