مرزهای سیاسی و تاثیر آن بر ارزشهای خانوادگی درکردستان
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دومین همایش ملی جامعه شناسی مرز: سیاست های توسعه و حیات اجتماعی مرزنشینان
- کد COI اختصاصی: CSCB02_035
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 42
نویسندگان
استادیار جمعیتشناسی، گروه علوم اجتماعی، دانشکده علوم اقتصادی و اجتماعی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
چکیده
فرهنگ و تاریخ مشترک کردها سبب شده است تا انتظار داشته باشیم علیرغم جدایی جغرافیای سیاسی ، نگرشها و رفتارهای مشابهی داشته باشند. لذا با استفاده از دادههای پیمایش جهانی در دوره ۲۰۲۰-۲۰۰۰ به بررسی نگرش نسبت به سقط جنین در میان کردهای ایران و عراق پرداختیم . نتایج نشان داد که اگرچه تفاوت در نگرش افراد این دو منطقه در اوایل دوره اندک است ولی در پایان، شاهد ایجاد یک نوع واگرایی هستیم . در همه دورهها میانگین نمره نگرش نسبت به سقط جنین در کردستان عراق بالاتر از کردستان ایران است . در کردستان ایران زنان در مقایسه با مردان نمره بالاتری در نگرش نسبت به سقط جنین کسب کردهاند در حالی که برخلاف انتظار در کردستان عراق مردان نمرات بالاتری دارند. در هر دو منطقه داشتن تحصیلات دانشگاهی و نداشتن اعتقادات دینی تاثیر مثبتی بر نگرش نسبت به سقط جنین داشته اند. نگرش به برابری جنسیتی در اشتغال در کردستان عراق و نگرش نسبت به برابری جنسیتی در سیاست و تحصیلات در کردستان ایران بر نگرش نسبت به سقط جنین تاثیرگذار هستند. به طور کلی ، متغیر زمان و ویژگی های فردی دو عامل اثرگذار در تبیین تغییرات در نگرش نسبت به سقط جنین در منطقه کردستان عراق بودهاند، در حالی که در ایران عوامل نگرشی و فرهنگی بیشترین نقش را در تبیین تغییرات متغیر وابسته دارند. به نظر می رسد تفاوتهای مشاهده شده در نگرش نسبت به سقط جنین و تعیین کنندههای آن در این دو منطقه به ساختارها و نهادهای کلان جامعه برمی گردد. جایی که کردستان عراق تحت حاکمیت یک دولت سکولار به صورت فدرالی و کردستان ایران تحت حاکمیت یک دولت اسلامی به صورت متمرکز قرار دارد.کلیدواژه ها
سقط جنین ، نگرش، کردستان، ایران، عراقمقالات مرتبط جدید
- روابط ایران و چین در دولت یازدهم
- توسعه به مثابه زندگی خوب(پیش درآمدی بر طرح الگوی توسعه مطلوب در ایران)
- مزیت سنجی قدرت های منطقه ای حوزه پا سیفیک و اهمیت آنها برای ایالا ت متحده آمریکا
- آسیب شناسی سیاست جوانان،بررسی آسیب شناختی نیازهای جوانان ایرانی در دوره معاصر
- بررسی آسیب شناسی سیاست گذاری آموزشی و تربیتی ایران: مطالعه موردی دولت تدبیر و امید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.