فرونشست زمین در دشت تهران عوامل مؤثر در شکل‌گیری آن

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: بیست و چهارمین گردهمایی علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI24_071
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2170
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر شمشکی

گروه زمین شناسی مهندسی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور

محمدجواد بلور چی

گروه زمین شناسی مهندسی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور

ایمان انتظام سلطانی

گروه زمین شناسی مهندسی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور

چکیده

بررسی‌های تراز یابی سطح زمین و داده‌های ماهواره‌ای را دار در شیوه inSAR نشانگر وقوع پدیده فرونشست زمین در پهنی با مساحت پیش از 400 کیلومتر مربع در جنوب و جنوب غرب تهران است. نرخ فرو نشستن این پهنه حدود سه تا 16 سانتی‌متر در سال می‌باشد. در بررسی‌های روزمینی بهترین شاهد برای وقوع این پدیده بیرون زدگی لوله جدار چاهها ( رشد چاه) است که در این منطقه با شدت های مختلف مشاهده می‌گردد. بررسی‌های تکمیلی بر روی زمین پهن نشان می‌دهد که نرخ فرونشست با میزان افت آب زیرزمینی و ضخامت رسوبات سیستان به ویژه حسن رابطه مستقیم دارد. راهکار اساسی برای مقابله با پدیده یادشده کاهش بهره برداری از منابع آب زیرزمینی و جلوگیری از برداشت شن و ماسه در مناطق با در دست و در داخل محدوده فرونشست به علت اثر منفی این برداشت‌ها و تغذیه سفره آب زیرزمینی است. بنابراین بدون اعمال مدیریت صحیح منابع آب جلوگیری از پیشرفت فرونشست امکان‌پذیر نمی‌باشد. در راستای این امر تهیه ترازنامه آب و با دقت بالا و با در نظر گرفتن نقش ساختارهای زمین شناختی و مرزهای آبزمین شناختی ضروری است.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.