بررسی کانه زایی طلا، مس و تنگستن در سنگهای آذرین منطقه طوطی زار آران

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: بیست و چهارمین گردهمایی علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI24_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 724
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهداد موحدی

الهام چیت گری

احمد خاکزاد

چکیده

منطقه طوطی زار در شمال غرب اران در مرکز ایران واقع است. این منطقه یکی از زونهای مس زایی کمربند اتشفشانی ارومیه دختر است. عمده سنگهای منطقه را ولکانیک های ائوسن با جنس آندزیت تا داسیت تشکیل می دهند که توسط نفوذی های الیگومیوسن با جنس گرانودیوریتت تا کوارتز دیوریت قطع گردیده. در طول اکتشافات ژئوشیمیایی سیستماتیکی که در سال 1382 از سوی سازمان زمین شناسی و اکتافات معدنی کشور در مقیاس 1:100000 انجام گرفت چند آنومالی قوی مس و طلا در این ناحیه کشف شد. هدف اصلی این مقاله بررسی کانه زایی طلا و مس در مقیاس بزرگتر در سنگهای آذرین این منطقه است که در طی آن به نتایج حاصل از اکتشافات ژئوشیمیایی در مقیاس 1:20000 می پردازد. در طی این پروژه تعداد 212 نمونه ژئوشیمیایی از زسوبات آبراهه ای جمع آوری گردید و ورد انالیز اسپکتروگراف نشری جهت عناصر مس ، سرب ، روی ، طلا و نقره قرار گرفت. با پردازش بر روی این داده ها مشخص گردید که آنومای مس در قسمتی از اطراف و کنتاکت توده و ولکانیک ها بطور گسترده ای افزایش می یابد. میانگین عنصر مس در این سنگها در حدود pmm 90 می باشد. متاسفان وسعت این آنومالی ها زیاد نیست همچنین با افزایش درجه آنومالی مس مقدار سرب و روی نیز افزایش می یابد. همچنین عناصر روی با یکدیگر همبستگی نشان می دهند. در قسمت شرقی توده نیز آنومالی بسیار قابل توجهی از عنصر تنگستن کشف گردید بطوریکه مقدار غنی شدگی این عنصر نسبت به حد زمینه بیش از 300 برابر است همچنین بیش از بیست نمونه دیگر نیز دارای غنی شدگی های بالایی می باشند که کمترین انها 50 برابر حد زمینه است و از این جهت این منطقه برای عنصر تنگستن دارای پتانسیل بالایی می باشد.

کلیدواژه ها

اکتشافات ژئوشیمیایی آبراهه ای ، کانه زایی مس ، کمربند مس زایی ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.