تاثیر سیکلهای تجاری بر سرمایه پشتیبان در نظام بانکی ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: بیست و دومین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی
  • کد COI اختصاصی: ACMFEP22_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1230
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهشید شاهچرا

استادیار پژوهشکده پولی و بانکی

علی حسن زاده

دانشیار پژوهشکده پولی و بانکی

سیمین السادات میرهاشمی

کارشناس ارشد بانک سپه

چکیده

بانکها به اتکای سرمایه خود در مقابل زیانهای ناشی از عدم بازپرداخت وامهای اعطا شده، شرایط نامساعد بازار و برخی تنگناهای عملیاتی ایستادگی می کنند. یک بانک با سرمایه کافی زمان بیشتری را برای بررسی مشکلات و م واجهه صحیح با آنها در اختیار دارد. تمامی بانک ها باید برای رسیدن به نسبتهای حداقل سرمایه، به خذیره کافی سرمایه بپردازند، هدف از ایجاد این ذخیره، تضمین نگهداری یک ذخیره سرمایه توسط بانکهاست تا بتوانند از آن برای جذب زیان در دوران بحران از این محافظ برداشت کنند، اما هر چه نسبتهای سرمایه قانونی آنها به حداقل نزدیک شود، محدودیت های آنها در توزیع درآمدهایشان بیشتر خواهد بود. ساختار بانکی از عوامل اساسی ایجاد سیکل های اقتصادی هستند. نظریه سیکل های اعتباری ایرویتگ فیشر در سال 1933 از نظریات جالب توجه در باره علت سیکل ها می باشد. فیشر بیان می کند که خالص افزایش اعتبارات و معادل آن بدهی بعنوان درصدی از تولید ناخالص داخلی سبب رونق و شکوفایی اقتصاد شده، و بالعکس کاهش اعتبارات، اقتصاد را به رکود و بحران می کشاند. در این مقاله به منظور آزمون فرضیه ها دو مدل برآورد شده است. روش برآورد هر دو مدل روش گشتاورهای تعمیم یافته می باشد که تخمین ها برای سالهای 2009-2001 صورت گرفته است. نتایج تخمین با استفاده از شاخص شرایط پولی یا MCI و نرخ ذخیره قانونی به عنوان ابزار پولی بانک مرکزی نشان می دهد که با توجه به مدل اول متغیرهای نرخ ذخیر قانونی و شاخص شرایط پولی (به عنوان شاخص سیاست پولی)، شاخص چرخه های تجاری، اندازه بانک ها (لگاریتم دارایی های کل) و مطالبات معوق اثر معکوس و معناداری بر متغیر سرمایه پشتیبان بانک ها دارند. اما متغیر حقوق صاحبان سهام و سرمایه پشتیبان، پشتیبان بانک ها در دوره قبل اثر مثبت و معناداری بر متغیر سرمایه پشتیبان بانک ها دارند. در صورت استفاده از شاخص شرایط پولی سیکلهای تجاری ارتباط مثبت و م عناداری با سرمایه پشتیبان بانک ها دارد. با توجه به نتایج حاصل از تخمین مدل دوم متغیرهای سرمایه پشتیبان بانک، نرخ رشد وام دهی در دوره قبل و شاخص چرخه تجاری ارتباط مثبت و معناداری با متغیر نرخ رشد وام دهی دارند. اما متغیر نرخ ذخیره قانونی و شاخص شرایط پولی (به عنوان شاخص سیاست پولی) ارتباط معکوس و معناداری با متغیر نرخ رشد وام دهی دارد.

کلیدواژه ها

سرمایه پشتیبان، سیکلهای تجاری، سرمایه بانکی، روش گشتاورهای تعمیم یافته7

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.