بررسی تنوع ژنتیکی درون و بین جمعیت هایی از آگروپیرون (Agropyron Gaertn.) با استفاده از نشانگر های مولکولی RAPD

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله علمی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRFP-18-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ali asgharii

ali-ashraf jafari

majid shokrpour

hamidreza mohammaddoust chaman abad

چکیده

گونه­های مختلف Agropyron در تولید علوفه در مراتع ایران نقش مهمی داشته و مقاوم به تنش­های محیطی هستند. در این پژوهش تنوع ژنتیکی جمعیت­های Agropyron desertorum، Ag. cristatum، Ag. pectiniforme و Ag. elongatum با استفاده از نشانگرهای RAPD مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور از ۵۰ آغازگر تصادفی استفاده شد که از بین آنها ۱۲ آغازگر نوارهای مشخص و با وضوح بالا تولید کرده و مورد استفاده قرار گرفتند. در نهایت ۱۴۲ نوار چند شکل در محدوده ی ۲۰۰ - ۳۰۰۰ جفت باز تولید شدند. میانگین تنوع ژنتیکی درون جمعیت­ها براساس تنوع ژنی از ۰۹/۰ تا ۳۰/۰ برآورد گردید. بیشترین میانگین سطح این تنوع در جمعیت شماره ۱۵۵۰ از گونه Ag. cristatum با مقدار ۳۰/۰ و کمترین مقدار آن (۰۹/۰) در جمعیت شماره ۲۲۵ از گونه Ag. elongatum مشاهده شد. این نتایج نشان دهنده تنوع زیاد در درون جمعیت­های مختلف اگروپیرون بود. میانگین تنوع ژنتیکی درون (HS) و کل (HT) به ترتیب ۱۸/۰ و ۳۴/۰ و میانگین درجه تمایز ژنی (GST) بین جمعیت­ها در تمام مکان­ها ۴۷/۰ برآورد شد. نتایج تجزیه واریانس مولکولی نشان داد که تنوع ژنتیکی بین گونه­ها، بین جمعیت های درون هر گونه و درون جمعیت­ها معنی­دار بود. براساس این تجزیه، فقط ۳۱/۱۹ درصد از تنوع کل مربوط به تنوع بین گونه­ها بود. میزان ۲۳/۲۲ درصد آن به تنوع بین جمعیت های درون هر گونه و ۴۶/۵۸ درصد آن مربوط به درون جمعیت­ها بود. تجزیه خوشه­ای براساس ضریب تشابه نی به روش UPGMA جمعیت­های مورد مطالعه را در چهار گروه قرار داد. جمعیت های دو گونه Ag. desertorum و  Ag. cristatumدر دو گروه مجزا قرار گرفتند. جمعیت­های دو گونه  Ag. pectiniforme  و Ag. elongatum در گروه دیگر قرار گرفته و از هم متمایز نشدند. در حقیقت این نشانگرها قادر به تمایز جمعیت­های این دو گونه نبودند. یک جمعیت از گونهAg. elongatum  تشکیل یک گروه مجزا داد. برای گروه­بندی ژنوتیپ­ها از تجزیه به مولفه­های هماهنگ اصلی نیز استفاده شد و نتایجی مشابه با تجزیه خوشه­ای حاصل شد. نتایج حاصل نشان داد که در بین و درون گونه­ها و جمعیت­های آگروپیرون تنوع زیادی وجود دارد که می­توان از آن در برنامه­های اصلاح این گونه استفاده نمود.

کلیدواژه ها

Agropyron, تنوع ژنتیکی, تجزیه خوشه ای, نشانگرهای مولکولی, RAPD

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.