ارزیابی وضعیت فعلی بیابان زایی در شمال غرب یزد با استفاده از مدل MICD

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه مدیریت اکوسیستم، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_EMJ-2-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم السادات حسینی خضرآباد

دانشجوی دکتری مدیریت و کنترل بیابان، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، ایران.

عباسعلی ولی

دانشیار گروه مدیریت و کنترل بیابان، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، ایران.

امیرحسین حلبیان

دانشیار گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

محمد حسین مختاری

دانشیار گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد، ایران.

چکیده

بیابان زایی به عنوان سومین چالش مهم جهانی در قرن ۲۱، اثرات پیچیده و متنوعی از جمله کاهش امنیت غذایی و سلامت انسانی، خشک سالی و طوفان های شدید و وسیع وگرد و غبار را از خود برجای می گذارد. ارزیابی خطر بیابان زایی، برنامه ریزی و مدیریت لازم را برای پیشگیری و کنترل آن در آینده فراهم می کند. مطالعات علمی متنوعی برای ارزیابی و پهنه بندی بیابان زایی در نقاط مختلف دنیا انجام گرفته که منجر به ارائه تکنیک های کمی زیادی شده است که از میان آنها، مدل MICD مبتنی بر فرسایش بادی، برای منطقه شمال غرب یزد انتخاب و بر اساس آن نقشه کمی و کیفی وضعیت فعلی بیابان زایی تهیه گردید. در این پژوهش ابتدا به کمک مطالعات پایه، نقشه واحدهای کاری بیابان در منطقه مشخص گردید و سپس در هریک از آنها، اقدام به امتیازدهی شاخص ها و ارزیابی خطر بیابان زایی شد. بر اساس نتایج به دست آمده منطقه پژوهشی در ۵ کلاس: آرام، کم، متوسط، شدید و اوج طبقه بندی شد. بیش از %۹۰ منطقه پژوهشی در کلاس شدید و متوسط از نظر بیابان زایی قرارگرفته است به طوری که کلاس شدید %۶۸/۸ و کلاس متوسط % ۲۶/۱۳از وسعت منطقه را شامل می شوند. بیشترین و کمترین امتیاز بیابان زایی مربوط به واحد کاری تپه های ماسه ای و توده سنگی به ترتیب با ارزش عددی ۲۶/۹ و ۵/۶، و کلاس کیفی اوج و کم می باشد.

کلیدواژه ها

بیابان زایی, شمال غرب یزد, فرسایش بادی, پتانسیل فعلی, واحد کاری, MICD

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.