مدل های کسب و کار برای بازیگران اکوسیستم اینترنت اشیاء

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی پژوهش های کاربردی در علوم پایه، مهندسی و تکنولوژی
  • کد COI اختصاصی: CONFITC09_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید شاه حسینی

گروه برنامه ریزی و بهرهبرداری سیستم های قدرت، پژوهشگاه نیرو، تهران

نسیم اکبری کفشگری

گروه برنامه ریزی و بهره برداری سیستم های قدرت، پژوهشگاه نیرو، تهران

مهدی زراعتی مشکانی

گروه برنامه ریزی و بهره برداری سیستم های قدرت، پژوهشگاه نیرو، تهران

چکیده

اینترنت اشیاء فناوری نوینی است که در آن اشیاء با کمک اینترنت و بر پایه استانداردهای ارتباطی مشخص به یکدیگر متصل شده و ارتباط برقرار می نمایند. اشیاء در این فناوری به صورت نهادهای مجازی، دیجیتالی یا فیزیکی تعریف می شوند و به طور منحصر به فرد قابل شناسایی هستند. اتصال اشیاء به یکدیگر نه تنها ماهیت آنها را دگرگون می سازد بلکه روابط، جایگاه و نحوه تاثیرپذیری آنها را دچار تغییر ساخته و فضایی جدید با ابعادی نو ترسیم می نماید. فضای جدید در واقع یک اکوسیستم جدید با نقش های متنوع و جدید است. پرواضح و مبرهن است بر عهده گرفتن هر یک از این نقش ها در قالب یک کسب و کار نیازمند شناخت کسب و کار مربوطه و مشخصات آن است که تاکنون به آن کمتر پرداخته شده است. در این مقاله ابتدا بازیگران اکوسیستم اینترنت اشیاء در قالب اجزاء تشکیل دهنده آن (دستگاه ها، ارتباطات و خدمات) و موارد وابسته استخراج و معرفی می شوند. در ادامه این بازیگران در شش گروه فراهم کنندگان دستگاه ها، فراهم کنندگان ارتباطات، ارائه دهندگان خدمات، فراهم کنندگان چرخه عمر محصول/خدمات، کسب و کارهای نظارتی و سایر کسب و کارهای تقسیم بندی شده و مدل کسب و کار هر یک بر اساس مدل شناخته شده استروالدر و پیگنیور استخراج می شود. بررسی و تحلیل اجزاء نه گانه مدل به تفکیک بازیگران و شناسایی نقاط اشتراک و افتراق اجزاء در میان بازیگران بخش بعدی مقاله را تشکیل می دهد. مدل های ارائه شده و بررسی آنها برای کلیه افراد و سازمان ها به منظور ورود به حوزه اینترنت اشیاء فارغ از حوزه های کاربردی آن مفید و سودمند خواهد بود.

کلیدواژه ها

اینترنت اشیاء، مدل کسب و کار، اکوسیستم، بازیگران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.