ژئوپلیتیک منازعه روسیه و آمریکا بعد از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ : ابعاد و پیامدهای بین المللی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس بین المللی علوم سیاسی، روابط بین الملل و تحول
- کد COI اختصاصی: PSTCONF13_024
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 104
نویسندگان
استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه گیلان
استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه گیلان
چکیده
در شرایط کنونی سیستم بین الملل و در سطح ژئواستراتژیک بر رقابت های راهبردی آمریکا با روسیه افزوده شده است. این رقابت ها در سطح و ابعاد مختلف ژئوپلیتیکی مخصوصا پس از حوادث ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ ، سیستم بین الملل را تحت تاثیر قرار داده است. به طوری که حمایت بی چون و چرای روسیه از جنگ علیه تروریسم به رهبری ایالات متحده ۲۰۰۱ ، جای خود را به افزایش مستمر احساسات ضد غربی در روایت سیاسی روسیه داد. یک جانبه گرایی آمریکا این رقابت ها را تا حدی زیادی بازگشت ناپذیر و چشم انداز صلح و ثبات بین المللی را برای آینده ای طولانی مبهم کرده است. این مقاله روابط ایالات متحده و روسیه در دوران ریاست جمهوریجورج دبلیو بوش را از دریچه روابط و موقعیت قدرت های بزرگ تحلیل می کند و به بررسی جنبه های متمایز رویکرد سیاست خارجی دولت بوش به ویژه افزایش یک جانبه گرایی ایالات متحده و رد آشکار چندجانبه گرایی، مداخله گرایی لیبرال و پیگیری ترویج دموکراسی در سراسر جهان و چگونگی تاثیر آنها بر روابط آمریکا با روسیه اختصاص دارد. این استراتژی جمهوری خواهان آمریکایی دیدگاه روسیه نسبت به ایالات متحده، نیات و نگرش آن نسبت به نظم بین المللی را کاملا خصمانه شکل داد. نگارندگان به دنبال آنند که آثار رقابت روسیه و آمریکا را بعد از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ بر روند ژئوپلیتیکی روابط راهبردی قدرت های بزرگ تحلیل کنند. بر این اساس فرضیه نوشتار آن است که رقابت دو قدرت در سطح ژئوپلیتیک جهانی در بلند مدت به هجومی تر شدن سیاست خارجی روسیه تا مرز یک جنگ بزرگ اروپایی و پیگیری یک سیاست شرق گرایانه تر تا سال ۲۰۲۴ منجر شده است و چنانچه این روند یک جانبه گرایی تداوم یابد و ساختارهای باقی مانده برگرفته از اقدامات غربی ها علیه روسیه ادامه داشته باشد، جهان با بحراین بسیار بزرگتر و هرج و مرج گسترده تری روبه رو می شود.کلیدواژه ها
آمریکا، روسیه، قدرت های بزرگ، نظام بین الملل، رقابت راهبردیمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.