طراحی و اعتبارسنجی مدل سیستمی مدیریت منابع انسانی مبتنی بر یادگیری ماشین در بخش بهداشت و درمان
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی مدیریت، مهندسی صنایع، حسابداری و اقتصاد در علوم انسانی
- کد COI اختصاصی: IEMAECONF01_045
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 243
نویسندگان
دانشجوی دکتری دانشگاه تهران
دانشیار دانشگاه تهران
استاد دانشگاه تهران
چکیده
بکارگیری یادگیری ماشین به عنوان یک فناوری سرآمد در عصر حاضر برای تقویت سرمایه انسانی سازمان نیازمند مدلیسیستماتیک در مدیریت منابع انسانی است. مطالعه حاضر با هدف طراحی و اعتبارسنجی مدل سیستمی مدیریت منابع انسانیمبتنی بر یادگیری ماشین در بخش بهداشت و درمان انجام گرفت. این مطالعه از نظر هدف یک پژوهش کاربردی- توسعه ای است و با رویکرد پیمایش مقطعی انجام شد. جامعه آماری شامل خبرگان نظری (اساتید دانشگاهی) و خبرگان تجربی (مدیرانبخش بهداشت و درمان) است. برای نمونه گیری از روش هدفمند استفاده شد. در نهایت از دیدگاه ۱۰ نفر از خبرگان استفادهگردید. برای شناسایی مقوله های زیربنایی مدیریت منابع انسانی هوشمند مبتنی بر یادگیری ماشین از روش تحلیل کیفیفراترکیب و نرم افزار Maxqda استفاده شد. جهت ارائه الگو از روش ساختاری- تفسیری و نرم افزار MicMac و در نهایتبرای اعتبارسنجی مدل از روش حداقل مربعات جزئی و نرم افزار SMART PLS استفاده شد. از شاخص های استخراج شده ازمتون مقالات مرتبط و دسته بندی شاخص های نهایی، ۱۱ مقوله اصلی و ۶۴ شناسه حاصل گردید. براساس نتایج این تحلیلبراساس الگوی اولیه ترسیم شده مشخص است یادگیری ماشین بر رهبری سازمانی، فرهنگ سازمانی و هوش مصنوعی تاثیرمی گذارد. این مولفه ها نیز بهنوبه خود بر مدیریت منابع انسانی تاثیر گذاشته و مدیریت منابع انسانی نیز بر مسئولیت پذیریاجتماعی، توسعه دانش شغلی و تشخیص احساسات کارکنان اثرگذار است. مولفه های مذکور با اثرگذاری بر رضایت منابعانسانی و پشتیبانی فعالیت های نوآورانه در نهایت موجب بهبود عملکرد منابع انسانی می شوند.کلیدواژه ها
مدیریت منابع انسانی، هوشمندی منابع انسانی، یادگیری ماشین، بهداشت و درمانمقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.