تدوین مدل پیش بینی توانایی تصمیم گیری بر اساس رابطه والد – فرزند با میانجی گری خودمختاری و تصورازخود در نوجوانان
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی مطالعات میان رشته ای علوم بهداشتی، روانشناسی، مدیریت و علوم تربیتی
- کد COI اختصاصی: HPMECONF09_056
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 229
نویسندگان
کارشناسی ارشد روانشناسی شناختی، گروه روانشناسی تربیتی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
استادیار، گروه روانشناسی تربیتی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
استاد، گروه روانشناسی تربیتی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
چکیده
این پژوهش با هدف تدوین مدل پیشبینی توانایی تصمیمگیری بر اساس رابطه والد – فرزند با میانجیگری خودمختاری و تصورازخود در نوجوانان به انجام رسید. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت تحقیق و گردآوری دادهها، پژوهشی توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ و نمونه آماری برابر با ۳۹۰ نفر بود که بر اساس قاعده مولر مبنی بر نسبت ۱ به ۵ سوال به تعداد نمونه به دست آمد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه توانایی تصمیمگیری ملبورن (MDMQ)، کیفیت روابط والد – فرزند (PCRS)، خودمختاری در مقیاس ارضای نیازهای بنیادین روان شناختی (BNSG-S) و تصورازخود بک (BSCT) بود. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از تحلیل توصیفی در نرمافزار SPSS۲۶ و تحلیل استنباطی در نرم افزار LISREL۸.۸ انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد رابطه والد – فرزند (با مقدار t برابر با ۷/۸۳) به صورت مستقیم دارای تاثیری معنادار بر توانایی تصمیم گیری است؛ ضمن این که خودمختاری و تصور از خود دارای نقش میانجی در رابطه ارتباط والد - فرزند و توانایی تصمیمگیری هستند و بر این اساس، رابطه مستقیم و غیرمستقیم ارتباط والد - فرزند با توانایی تصمیم گیری مورد پذیرش قرار گرفت. در نتیجه، توانایی تصمیم گیری سازه ای است که هم تحت تاثیر متغیرهای فردی و هم روابط خانوادگی قرار دارد. بر این اساس، به روان شناسان و مشاوران مدارس پیشنهاد می شود که در جهت بهبود توانایی تصمیم گیری در نوجوانان ضمن توانمندسازی فردی نوجوانان به نقش موثر خانواده نیز توجه داشته باشند.کلیدواژه ها
توانایی تصمیم گیری، رابطه والد – فرزند، خودمختاری، تصورازخودمقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در شخصی سازی فرآیندهای آموزشی
- بررسی کاربرد و اثر بخشی بازی های رایانه ای موثر بر درمان کودکان دارای نشانه های اختلال کم توجهی- بیش فعالی (یک مرور نظام مند)
- بررسی رابطه بهزیستی روانشناختی و تاب آوری با کیفیت زندگی معلمان مشهد
- توانمندسازی و توسعه حرفهای معلمان دارای دانش آموز با نیازهای ویژه
- اثربخشی مداخله اموزش ارتباط بدون خشونت برمهارت های بین فردی و تاب آوری در کودکان کار
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.