ارائه الگوی مناسب مدیریت استعداد در دانشگاه آزاد اسلامی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات جهانی در علوم انسانی، مدیریت و کار آفرینی
- کد COI اختصاصی: CNCCONF07_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 206
نویسندگان
دانشجوی دکتری تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان
استادیار گروه مدیریت دولتی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لامرد
دانشیار گروه مدیریت دولتی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لامرد
چکیده
مقدمه و هدف : پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی مناسب مدیریت استعداد در دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد . تحقیق از منظر هدف ، کاربردی و توسعه ای است .روش شناسی پژوهش: تحقیق از نظر هدف، کاربردی؛ از نظر داده ها، آمیخته اکتشافی و از نظر ماهیت و نحوه جمع آوری داده ها، در بخش کیفی داده بنیاد و بخش کمی توصیفی همبستگی می باشد. روش جمع آوری داده ها، آمیخته از نوع اکتشافی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه روش پیمایشی مقطعی بر مبنای نظریه داده بنیاد بود. جامعه آماری مرحله کیفی متشکل از افراد خبره و صاحب نظران و مطلعان کلیدی در حوزه قلمرو موضوعی تحقیق بودند که به روش نمونهگیری آگاهانه، هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. جامعه مرحله کمی متشکل از کلیه اعضای هیات علمی و مدیران منطقه یک دانشگاه آزاد اسلامی بود که بر اساس جدول شماره کرجسی و مورگان حجم نمونه ۳۸۴ نفر تعیین شد و سپس به روش تصادفی طبقه ای پرسشنامه بین آنها توزیع شد. روش جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی کتابخانه ای و میدانی و مصاحبه بود و در بخش کمی به روش میدانی و با پرسشنامه انجام شد. به منظور روایی ابزار از روایی محتوایی و سازه و برای تعیین پایایی ابزار از آلفای کرونباخ استفاده شد. روش تحلیل دادههای کیفی کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی بود و برای تحلیل داده های کمی از آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و ازمون t تک نمونه ای استفاده شدیافته ها : نتایج بدست آمده در مرحله کیفی ارائه الگویی برای مدیریت استراتژیک استعداد با ۳ بعد، ۹ مولفه و ۷۸ شاخص بود که در مرحله کمی ۳ بعد، ۹ مولفه و ۷۷ شاخص مورد تایید قرار گرفتندنهایتا الگوی مدیریت استراتژیک استعداد منطقه یک دانشگاه آزاد اسلامی با ۳ بعد(کشف استعداد ، روشهای توسعه و آموزش استعدادها و حفظ و نگهداشت استعداده)، ۹ مولفه(نگرش در استعداد ، دانش در استعداد ، مهارت در استعداد ، روشهای ارائه مستقیم در استعداد ، روش های تعاملی در استعداد ، روش های کاربردی-عملیاتی در استعداد ، استعداد در محیط واقعی، استعداد در محیط مجازی، استعداد در محیط دانشگاه) و ۷۷ شاخص طراحی و مورد تایید قرار گرفت. نتیجه گیری: برای طراحی و اعتبارسنجی الگوی مدیریت استعداد در دانشگاه آزاد اسلامی باید به ترتیب دانش در استعداد، نگرشدر استعداد و مهارت در استعداد دانشجویان تقویت شود . سپس از روش های تحقیق در استعداد، روش های ارائه مستقیم در استعدادهاو روش های عملی-عملیاتی در استعدادها استفاده کرد و در نهایت از استعداد در محیط مجازی، استعداد در محیط واقعی و استعداددر محیط دانشگاه استفاده کرد .کلیدواژه ها
استعداد ، مدیریت استراتژیک ، دانشجویان،اساتید، دانشگاه آزاد اسلامیمقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.