فرآیند پویای تأثیر گذاری قیمت بنزین و نفت گاز بر تقاضای آنها در بخش حمل و نقل
- سال انتشار: 1384
- محل انتشار: پنجمین همایش ملی انرژی
- کد COI اختصاصی: NEC05_015
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1923
نویسندگان
عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه رازی
چکیده
در بخش حمل و نقل، انرژی در وسایل نقلیه شخصی به عنوان کالای مصرفی و در سایر وسایل نقلیه به عنوان نهاده تولیدی مورد استفاده قرار می گیرد . طبق تازه ترین آمار منتشره، این بخش از اقتصاد ایران بیشترین سهم از مصرف نهایی فرآورده های نفتی و پس از بخش خانگی بیشترین سهم از مصرف نهایی انرژی کشور را به خود اختصاص داده است . سهم بالای مصرف انرژی در بخش حمل و نقل و نقش عمده این بخش در مصرف بنزین و نفت گاز به همراه نرخ رشد بالای مصرف این دو حامل خصوصاً بنزین که حدود چهل درصد آن از طریق واردات تأمین می گردد و سالانه قریب به یک میلیارد دلار صرف واردات آن می گردد، پارامترهایی هستند که ضمن تبیین اهمیت موضوع، انتخاب آن را برای تحقیق توجیه می نمایند . در این تحقیق پس از معرفی مفاهیم تقاضای آزاد و محصور انرژی و تجزیه و تحلیل چگونگی تأثیرگذاری عوامل اقتصادی، فنی، محیطی و اجتماعی بر روی تقاضای بنزین و نفت گاز در بخش حمل و نقل، با بهره گیری از مدل پویای فرم تصح یح خطای مدل خود توضیح با وقفه توزیعی، تأثیر متغیرهای قیمت و سطح فعالیت های اقتصادی در کوتاه مدت و بلندمدت بر روی تقاضای این دو فرآورده نفتی در بخش حمل و نقل بررسی و فرآیند پویای تأثیرگذاری این متغیرها بر روی تقاضای بنزین و نفت گاز در بخش حمل و نقل مشخص شده است . نتایج حاصل از برآورد مدل ها گویای آن است که تأثیر قیمت گذاری بنزین و نفت گاز بر تقاضای آنها در بخش حمل و نقل در بلندمدت که در آن هم تقاضای محصور و هم تقاضای آزاد تحت تأثیر قرار می گیرد از کوتاه مدت که در آن صرفاً تقاضای آزاد از تغییر قیمت ها متأثر می گردد، بیشتر است . نکته قابل توجه دیگر آنکه کشش های قیمتی تقاضای بنزین و نفت گاز در بخش حمل و نقل چندان بالا نیست و در نتیجه نمی توان صرفاً با بهره گیری از اهرم قیمت گذاری، رشد بالای مصرف این حامل ها را کنترل نمود . به همین دلیل استفاده از سایر ابزارهای مؤثر جهت کنترل رشد مصرف این حامل ها در کنار اهرم قیمت گذاری توصیه می گردد .کلیدواژه ها
تقاضای آزاد، تقاضای محصور، کشش قیمتی، کشش درآمدی، مدل تصحیح خطااطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.