طراحی و اعتبارسنجی الگوی دانشگاه تحول گرا؛ پیشایندها، فرایندها و پسایندها (مورد مطالعه: دانشگاه فرهنگیان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مطالعات برنامه ریزی آموزشی، دوره: 11، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_EPSJ-11-22_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ثریا جباری

دانشجوی دکتری، گروه آموزشی علوم تربیتی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل.

مهدی معینی کیا

دانشیار گروه آموزشی علوم تربیتی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل.

عادل زاهد بابلان

استاد گروه آموزشی علوم تربیتی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل

حسین تقوی

دانشیار گروه آموزشی علوم تربیتی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل،ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتبارسنجی الگوی دانشگاه فرهنگیان تحول گرا و پیشایندها، فرایندها و پسایندهای آن انجام شده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت آمیخته اکتشافی بوده است. در رویکرد کیفی از روش تحقیق گراندد تئوری و در مرحله کمی از روش همبستگی و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. ابتدا در مجموع ۱۶ نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان کشور با روش نمونه گیری نظری بمورد مصاحبه قرار گرفتند. جامعه آماری بخش کمی پژوهش شامل ۷۵۰ عضو هیئت علمی بود که با استفاده از جدول مورگان، ۲۵۵ نفر نمونه به روش تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در مطالعه کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. در مطالعه کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های بخش کیفی با تکنیک کدگذاری باز، محوری و انتخابی و بخش کمی به روش مدلسازی معادلات ساختاری انجام شده است. بر اساس تکنیک کدگذاری ۹۸ مورد واحد معنایی (کدباز) ۹ مقوله با ۳ تم اصلی(پیشایندها، فرایندها و پسایندها) دانشگاه تحول گرا شناسایی و نام گذاری شدند که بر اساس نظر متخصصان حوزه آموزش عالی تایید شدند. در مرحله کمی نیز نتایج تحقیق نشان داد پیشایندهای دانشگاه تحول گرا مشتمل بر خط مشی گذاری و خصوصیات دانشگاهی تاثیر معناداری بر فرآیندهای دانشگاه تحول گرا (علم گرایی، حرفه ای بودن و رهبری تحول گرا) دارد و همچنین نتایج نشان داد فرآیندهای دانشگاه تحول گرا تاثیر معناداری بر پسایندهای دانشگاه تحول گرا شامل تحول آفرینی، امکانات و ساختار، منابع انسانی و پیامدهای فردی و جامعه) دارد.

کلیدواژه ها

روش تحقیق آمیخته, دانشگاه تحول گرا, دانشگاه فرهنگیان, تربیت معلم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.