تاثیر فقر شهری برالگوهای رفتاری شهروندان (نمونه موردی: محله شیرآباد زاهدان)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری-منطقه ای، دوره: 14، شماره: 51
- کد COI اختصاصی: JR_GIAJ-14-51_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 156
نویسندگان
دانشجو دکتری، دانشکده عمران، معماری و هنر، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
استاد، عضو هیئت علمی دانشکده عمران، معماری و هنر، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
استاد، عضو هیئت علمی دانشکده عمران، معماری و هنر، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده
رشد شتابان شهرنشینی و شهرگرایی بالاخص در کشورهای در حال توسعه، یکی از پدیدههای فراگیر اجتماعی در عصر حاضر بهشمار میآید و نابرابریهای اجتماعی، فقر، افزایش فساد و جرم و جنایت، بحرانهای زیستمحیطی، اختلاف طبقاتی، نبود رفاه اجتماعی، مرگ و میر زودرس، بدمسکنی و بیمسکنی و اسکان غیر رسمی، از پیامدهای آن است. وجود اینگونه نابرابریها در شهرها و محلههای محروم و حاشیهنشین، ازجمله محله شیرآیاد زاهدان، باعث ایجاد تضاد درجوامع و نهایتا بروز رفتارهای خشونتآمیز میشود. از اینرو؛ با بررسی فقر شهری و الگوهای رفتاری متاثر از آن، سعی در ترویج الگوهای رفتاری متجانس و باهویت شهروندان شدهاست. هدف از انجام این پژوهش، بررسی وضع موجود فقر شهری و تاثیر آن بر الگوهای رفتاری است. محدوده مورد مطالعه، محله شیرآباد زاهدان میباشد. پژوهش بهشیوه توصیفی- تحلیلی و براساس راهبرد پیمایش انجام شدهاست. ابتدا ادبیات و مبانی موضوع بررسی شد تا معیارها احصاء شوند. سپس با مراجعه به جامعه خبرگانی (۱۰۰ نفر)، این معیارها در قالب مولفههای ۶ گانه نهایی شد. در گام بعدی، در میدان و بهروش مشاهده و مصاحبه، وضع موجود این معیارها مورد سنجش قرارگرفت. براساس سنجش وضع موجود و تحلیل نتایج آزمون تی تک، میانگین امتیاز هر شش مولفه از مقدار متوسط (۳) بهطور معنیداری بیشتر بود. بنابراین گزارههای پژوهش مورد تایید قرارگرفت. به این معنی که شناسایی ۶ مولفه و ۴۰ معیار بهوجود آورنده فقر شهری، در شکلگیری مدل نهایی پژوهش، مورد پذیرش و تایید کارشناسان و متخصصان قرارگرفت. نتایج پژوهش نشان میدهد؛ در بررسی نقش فقر شهری برالگوهای رفتاری شهروندان، مدل پیشنهادی میتواند بسیار کارآمد باشد. مولفههای فقر شهری که برالگوهای رفتاری تاثیرگذار هستند، براساس یافتههای پژوهش شامل: مولفههای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، کالبدی، زیرساخت و خدمات پایه و زیستمحیطی میباشند.کلیدواژه ها
فقر شهری, الگوهای رفتاری, محله شیرآباد زاهداناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.