نقش استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در فرایند یاددهی و یادگیری: مرور نظام مند

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات، دوره: 20، شماره: 74
  • کد COI اختصاصی: JR_JCSC-20-74_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق حامدی نسب

دانشجوی دکتری برنامه ریزی درسی، گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه بیرحند،

محسن آیتی

دانشیار گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه بیرحند، ایران

محمدعلی رستمی نژاد

استادیار گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه بیرجند، ایران

فرهاد سراجی

دانشیار گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه بوعلی سینا، ایران

چکیده

هدف این پژوهش بررسی تاثیر استفاده از شبکههای اجتماعی مجازی در فرآیند یاددهی و یادگیری است. این مطالعه با روش مرور نظام مند انجام شده است. جستجوی مقالات با استفاده از کلیدواژههای شبکههای اجتماعی، آموزش، یادگیری، پیشرفت تحصیلی، عملکرد تحصیلی، یاددهی و یادگیری انجام شد. برای جستجوی مقالات فارسی از پایگاههای اطلاعاتی جهاد دانشگاهی ، پایگاه اطلاعاتی جامع علوم انسانی، بانک اطلاعات نشریات کشور و پایگاه مجلات تخصصی نور و برای جستجوی مقالات انگلیسی از پایگاه های اطلاعاتی گوگل اسکولار، پروکویست، ساینس دایرکت و الزیویر استفاده شد. بر اساس معیارهای ورود و خروج تعداد ۳۳ مقاله وارد مطالعه شدند. یافتهها نشان داد که اکثر مطالعات انجام شده تاثیرات مثبت استفاده از شبکههای اجتماعی را برای موفقیت تحصیلی، برقراری روابط، مشارکت فعال مدرس، کسب اطلاعات جدید، ارزشیابی تکوینی، یادگیری زبان، ارتباط فراگیران با محتوا و مدرسین، افزایش خودکارآمدی، تسهیل یادگیری، علاقه بیشتر به تحصیل بیان کردهاند. تعداد کمی از مقالات تاثیر منفی استفاده از شبکههای اجتماعی را بر پیشرفت تحصیلی فراگیران و روابط بین فردی گزارش کردهاند. همچنین تعدادی از مقالات استفاده بهینه از شبکههای اجتماعی در آموزش را منوط به برنامهریزی قبلی، حفظ حریم خصوصی و رفع محدودیت فنی شبکههای اجتماعی را ذکر کردهاند. همچنین یافته ها انواع کاربردهای عمومی و آموزشی شبکه های اجتماعی و انواع تعاملات شبکه ای فراگیران مانند ارتباط فراگیر با فراگیر، مدرس، همسال و ... را نشان داد. به طورکلی برای استفاده هدفمند و بهینه از شبکههای اجتماعی لازم است محدودیت های استفاده از شبکه های اجتماعی برداشته شود و زیرساخت های فنی و فرهنگی لازم فراهم شود.

کلیدواژه ها

شبکه های اجتماعی مجازی, یاددهی و یادگیری, آموزش, مرور نظام مند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.