تدوین و اعتباریابی بسته آموزشی خودمراقبتی کاهنده آسیب های ارتباط با جنس مخالف مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده و اثربخشی آن بر تنظیم شناختی هیجان دانش آموزان دختر نوجوان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه خانواده و بهداشت، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ASTAR-13-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 189
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا قلمی

دانشجوی دکتری روان شناسی تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

اسماعیل سعدی پور

استاد تمام گروه روان شناسی تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی

فریبرز درتاج

استاد تمام گروه روان شناسی تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی

حسن اسدزاده

استاد تمام گروه روان شناسی تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی

صغری ابراهیمی قوام

دانشیار گروه روان شناسی تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی

چکیده

چکیده  مقدمه: پیشگیری از آسیب­های ارتباط با جنس مخالف در دوران نوجوانی از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا در این زمان است که رفتارهای دوستیابی آغاز شده، هنجارهای رفتاری ایجاد می­شوند و انواع آسیب­های متعاقب ارتباط نامناسب با جنس مخالف شروع به آشکار شدن می­کند. این پژوهش با هدف تدوین و اعتباریابی بسته آموزشی خودمراقبتی کاهنده آسیب­های ارتباط با جنس مخالف مبتنی بر نظریه رفتار برنامه­ریزی شده و اثربخشی آن بر تنظیم شناختی هیجان دانش­آموزان دختر نوجوان انجام شد.روش­ پژوهش: نمونه آماری به منظور اعتباریابی بسته آموزشی تولید شده شامل ۱۲ نفر از صاحبنظرانی بود که در مسائل حوزه نوجوانان دارای تخصص بودند که به روش  هدفمند انتخاب شدند. نمونه آماری در بخش کمی شامل ۴۰ نفر از دانش­آموزان دوره متوسطه دوم منطقه ۲۰ تهران بود که با روش نمونه­گیری چندمرحله­ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج بود. تجزیه و تحلیل آماری در بخش کمی با استفاده از تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS صورت گرفت.یافته ­ها: نتایج در بخش کیفی نشان داد که بسته آموزشی خودمراقبتی کاهنده آسیب­های ارتباط با جنس مخالف مبتنی بر نظریه رفتار برنامه­ریزی شده از روایی مناسبی برخوردار است. در بخش کمی، نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که میانگین تنظیم شناختی هیجان در دانش­آموزان گروه آموزش خودمراقبتی کاهنده آسیب‎های ارتباط با جنس مخالف مبتنی بر نظریه رفتار برنامه‎ریزی‎شده از آزمودنی‎ها در گروه کنترل بیشتر بود (۰۰۱/۰sig=). بنابراین، بسته آموزشی خودمراقبتی کاهنده آسیب­های ارتباط با جنس مخالف مبتنی بر نظریه رفتار برنامه­ریزی شده بر تنظیم شناختی هیجان دانش­آموزان دختر نوجوان موثر بود.نتیجه­ گیری: بسته آموزشی خودمراقبتی کاهنده آسیب­های ارتباط با جنس مخالف مبتنی بر نظریه رفتار برنامه­ریزی شده می تواند ابزاری کاربردی در جهت بهبود توانمندی­های نوجوانان باشد و در ارتقای تنظیم شناختی هیجان نوجوانان دختر تاثیرگذار باشد.

کلیدواژه ها

آسیب های ارتباط با جنس مخالف, اعتباریابی, تنظیم شناختی هیجان, خودمراقبتی, نظریه رفتار برنامه ریزی شده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.