شیوه های نوین ار تقاء فر هنک استفاده از خدمات حقوقی و کلاء و رفع موانع، آسیب ها و چالش های حرفه ای و کالت
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی حقوق، روانشناسی، علوم تربیتی و رفتاری
- کد COI اختصاصی: LPCONF07_072
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 123
نویسندگان
عضو مرکز وکلای فارس و مدرس دانشگاه آزاد اسلامی قادرآباد (دانشجوی دکتری تخصصی حفوق جزا و جرم شناسی دانشگاه اسلامی میبد)
چکیده
دسترسی مردم به وکیل دادگستری یکی از ضروری ترین حقوق آنان بوده که در اصل ۳۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به آن اشاره شده است. متون فقهی، قانون مدنی، قانون آئین دادرسی مدنی و سایر قوانین وکالتی کشور ما تعاریف زیادی از وکالت عقد وکالت، شخص وکیل و موکل و مسئولیت آنان آورده شده است. حرفه وکالت امروزه یکی از تخصصی ترین حرفه های جوامع بشری است. بنابراین قوانین جوامع بین الملل (حقوق بشر) براساس نیازمندی مردم به حق دسترسی به وکیل تنظیم شده و کشور ما به این نیاز پاسخ مثبت داده و راهکارها و برنامه های استفاده حداکثری مردم با شیوه های جذب وکیل در دو نهاد وکالتی شروع گردیده و ادامه دارد. سوال اینجاست ایا جذب وکیل ضروری ترین امر برای حقوق مردم است یا ارتقاء فرهنگ استفاده از خدمات حقوقی وکلا هم باید مدنظر سیاستگذاران این حوزه هم قرار گیرد؟ در پاسخ به سوال باید گفت هر دو امر ضروری بوده؛ با این تفسیر جذب وکیل بدون زیرساخت لازم و توجه به نیاز مردم در دریافت خدمات حقوقی وکلاء هیچ سود اجتماعی در برندارد. فرض ما بر این خواهد بود چنانچه جذب وکیل و استفاده حداکثری از امکانات موجود در ارتقاء سطح فرهنگی استفاده مردم از خدمات حقوقی وکلاء در کنار هم می تواند فواید و سود اجتماعی بالایی داشته باشد از جمله: کمک به اجرای عدالت. احقاق حق و دادرسی عادلانه شده و نیز در حوزه وکالتی موانع، جالشها و آسیبهای وکالتی رفع گردیده و موجبات حفظ مقام و منزلت حرفه ای وکالت را فراهم آورده و دراین راستا مشارکت مردم ضروری است.کلیدواژه ها
دسترسی مردم به وکیل، ارتقاء فرهنگ، دادرسی عادلانه، چالش وکالت، مشارکت مردممقالات مرتبط جدید
- بررسی تاثیر آموزش بازی های هدفمند بر خلاقیت و هوش کودکان پیش دبستانی در مهدکودک
- تاثیر طرحواره درمانی بافتاری بر خودمهارگری
- بررسی رابطه بین آرزوهای شغلی با خودکارآمدی، رضایت از زندگی و پیشرفت تحصیلی در دانشجویان
- بررسی سنجش میزان وجدان کاری مدیران و کارکنان بر عملکرد شغلی در سطح شرکت برق منطقه ای خوزستان
- مرور نظام مند مطالعات مرتبط با انگیزش شغلی کارکنان در ایران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.