بررسی مروری تاثیر مدیریت استعداد و جانشین پروری بر فساد اداری در سازمانها
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: ششمین همایش ملی فناوریهای نوین در علوم انسانی، مدیریت و بازاریابی ایران
- کد COI اختصاصی: BPCONF06_243
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 237
نویسندگان
کارشناسی مدیریت دولتی غیرانتفاعی عطار – کارمند شهرداری مشهد
کارشناسی حسابداری دانشگاه پیام نور – کارمند شهرداری مشهد
کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی دانشگاه فردوسی مشهد – کارمند شهرداری مشهد
دکتری مدیریت کسب و کار دانشگاه مدیریت صنعتی – کارمند شهرداری مشهد
چکیده
در دنیای پر رقابت امروزی که به سرعت در حال تغییر است و پویایی و عدم اطمینان، از مشخصه های آن می باشد دسترسی به منابع مناسب که هر یک در جای خود مهم و ارزشمند هستند بدیهی ترین عامل موفقیت سازمانها قلمداد می شود؛ در این میان، منابع انسانی تنها منبعی است که از سایر منابع ، متمایز بوده است . در یک محیط متغیر و پیچیده، مدیریت استعداد به عنوان یک محرک اصلی برای موفقیت سازمانی تلقی می شود. یکی از راهحل های موجود برای توسعه استعدادهای موجود در مدیریت استعدادها جانشین پروری است ، زیرا سازمانهای امروزی در پی جذب افراد با استعداد هستند و در این میان سازمانی می تواند در مدیریت این استعدادها موفق باشد که پس از جذب آنها از طریق یک نظام جانشین پروری، بتواند افراد کلیدی و مستعد را توانمند سازد تا مسیرهای رشد شغلی مناسب تری در درون سازمان برای خود بیابند و این مسیرها را سریع تر بپیمایند. پس لازم است سازمانها برای تداوم فعالیت و ماندگاری در فضای تحولی جدید در حوزه منابع انسانی ، توجه به مدیریت استعدادها و جانشین پروری (کادرسازی) را در برنامه خود بگنجانند تا توان مقابله با چالش هایی همچون فساد اداری را داشته باشند. آنچه به عنوان نتیجه مشهود است این می باشد که مدیریت استعداد و جانشین پروری بر پیشگیری از فساد اداری در سازمانها تاثیرگذار است . با توجه به اهمیت این موضوع در این تحقیق به بررسی مروری تاثیر مدیریت استعداد و جانشین پروری بر فساد اداری در سازمانها پرداخته شده است .کلیدواژه ها
مدیریت استعداد، جانشین پروری، فساد اداریمقالات مرتبط جدید
- بررسی تاثیر ذهنیت رقابتی بر عملکرد شرکت های کوچک و متوسط با نقش تعدیل گری رشد کسب و کار (مطالعه موردی : شرکتهای فعال در شهرک بین المللی صنعتی آذربایجان شرقی)
- تاثیر آگاهی شغلی بر پیشرفت تحصیل
- کسب مزیت رقابتی پایدار از طریق منابع انسانی در سیستم بانکداری(مطالعه موردی بانک شهر شعبات استان تهران)
- مروری بر نقش فروش و تبلیغات در رسانه های اجتماعی در برندسازی و افزایش فروش محصول
- ارایه الگویی برای بررسی قابلیت های بازاریابی در بازاریابی بین المللی با استفاده از روش فراترکیب
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.