بازنمایی شهر تهران در عکس های یادگاری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_2382
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 23
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسانه کامران

استادیار دانشکده هنر و معماری دانشگاه خوارزمی

چکیده

تهران از روزگار قاجار تاکنون محور بازنمایی های بسیاری در سفرنامه ها، ادبیات داستانی ، عکس و سینما بوده است ، و پژوهشهای بسیاری نیز در این خصوص صورت گرفته است ، اما بازنمایی شهر تهران در عکس های مردمی چون عکس یادگاری و خانوادگی تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته است ، این مقاله به بازنمایی شهر تهران در عکسهای یادگاری شهروندان تهرانی و ایرانی در بازه زمانی شصت ساله می پردازد. چگونگی و چرایی بازنمایی شهر تهران و نمادهای شهری آن در دهه های مختلف و تلقی شهروندان از شهروخاطره از طریق این عکسها مورد بررسی قرار می گیرد، اینکه در گذشته کدام منظر از تهران قابلیت و پتانسیل آن را داشته تا در عکسهای یادگاری مردم ثبت شود و آیا تغییرات و تحولات شهری سبب شده است تا ادراک ما از شهر دگرگون شود به گونه ای که گاه شهر محملی برای عکس یادگاری و حفظ خاطره میشود و گاه با رویکردی نوستالوژیک ، شهروندان در صدد حفظ تکه های باقی مانده از شهر یا خاطرات از دست رفته اند. این تحقیق با بررسی آرشیوی از عکسهای قدیمی شهر تهران در آرشیو تصاویر شهری ، عکسهای مردمی در سایتها و صفحات اجتماعی مربوط به تهران و ایران قدیم به بستر شکل گیری خاطرهورابطه میان افراد و شهر از منظر روانشناسی محیط می پردازد. بر اساس رویکرد کانتر سه مولفه کالبد، فعالیت و معنا را می توان در عکس های یادگاری شهر تهران طبقه بندی کرد و دریافت که در هردورهای با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی و همچنین تحولات تصویر و تصویرپردازی سمت و سوی عکس های یادگاری با شهر به کدامیک از این مولفه ها گرایش دارد و چرا؟نتایج تحلیل تصاویر و همچنین بررسی تحولات شهر تهران از روزگار قاجار تاکنون موید آنست که تنها پس از ساخت برج آزادی ، تهران در عکسهای یادگاری نشاندار شده است و در دو دهه اخیر با توجه به تغییرات و تحولات کالبدی شهر عکس یادگاری با نمادها و فضاهای شهری گاهی به منزله سوگواری برای گذشته و گاه به منزله محملی ارتباطی عمل می کند و کارکرد یادگاری این عکس ها و حفظ خاطره از شهر در حال از بین رفتن است .

کلیدواژه ها

بازنمایی ، عکس یادگاری و خانوادگی ، شهر تهران، خاطره شهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.