بررسی مفهوم عدالت اجتماعی از منظر آرمانشهر اسلامی نمونه مورد مطالعه :بازار بزرگ تبریز

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_2008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم شریف زاده

دانشجوی دکتری تخصصی طراحی شهری واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ای ران

حسن ستاری ساربانقلی

دانشیار گروه معماری و شهرسازی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

با بررسی ادبیات نظری موجود در زمینه شهر اسلامی ، این اطمینان حاصل گردید که »عدالت - « در کنار برخی اصول دیگر، نظیر وحدت، احترام به مالکیتها، قاعده لاضرر و لاضرار و ... - یکی از اصول قطعی شهرسازی اسلامی است . موضوع عدالت محیطی در آرمانشهر اسلامی در حالی که یکی از موضوعات مهم در جامعه و شهر اسلامی است ، موضوعی کاربردی نیز هست که به برخی نیازهای کنونی شهرسازی کشور پاسخ خواهد داد. عدالت اجتماعی از موضوعاتی است که ذهنیت بشر را از زمان شکل گیری زندگی اجتماعی به خود مشغول ساخته است . مفهومی که بر حسب اعتقاد فلاسفه اخلاق، برترین فضیلت و به باور سیاستمداران، مهم ترین رکن بقای جامعه است . از این رو، اندیشمندان متفکران بسیاری در مورد آن سخن گفته و نظریه پردازی کرده اند. در الگوی شهر اسلامی ، عامل مسلط دین اسلام است و به طور حتم ، تمامی شاخصها و عناصر زندگی اجتماعی و کالبدی شهر بر اساس این عامل نظام و هویت می یابند. شهر اسلامی واقعیتی اجتماعی است که محقق هم به دنبال تبیین کنش انسانی و هم تبیین آن به عنوان نهاد اجتماعی است . این تحقیق با هدف تبیین مفهوم عدالت و به خصوص عدالت اجاماعی در فضاهای شهری به روش توصیفی و به کمک مطالعات کتابخانه ای سعی در کنکاش این مفهوم در متون اسلامی و شهر های اسلامی می باشد. نتایج خاکی از آن است که مبانی نظری اسلام بهترین شرایط را برای تولید و نظریه پردازی عدالت به نحو کامل داراست ، هسته محوری عدالت اجتماعی در شهر اسلامی بر هویت توحیدی قرار دارد و دو معیار دیگر آن نظم و کالبد اسلامی است .

کلیدواژه ها

آرمانشهر، اسلامی ، عدالت اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.