بهره گیری از معماری در نگارههای آذربایجان با تاکید بر آثار کمال الدین بهزاد۱

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_1506
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 31
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سبا خوش پناه

دانشجوی کاشناسی ارشد دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامیتبریز

لیلا مدقالچی

دانشیار و عضو هیئت علمیدانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامیتبریز

پریسا هاشم پور

استاد و عضو هیئت علمیدانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامیتبریز

چکیده

نگارگری به عنوان هنر نقاشی ایرانی ، از نظر تاثیرگذاری و تاثیرپذیری بصری و معنایی از اهمیت بسزایی برخوردار است . معماری نیز به عنوان دانشی که هنر و صنعت را به هم پیوند می دهد، همواره با هنر ارتباط تنگاتنگی داشته و می تواند با هنرهای مختلف آمیخته شده و تاثیر پذیرد. از آنجایی که تمامی هنرهای ایرانی با یکدیگر ارتباطی نزدیک و متقابل دارند و از الهامات فرهنگی مشترک بهره می برند، بررسی حوزههای مشترک و تاثیر آن و تاثیرات بین این گونه از هنرها، ما را به مبانی معنایی و صوری آنها نزدیک کرده است و به وحدت و انسجام مجموعه این هنرها منجر شده است . در پژوهش حاضر به صورت کتابخانه ای ، سعی شده چگونگی بهرهگیری از معماری در نگارگری های آذربایجان و بخصوص نگارههای بهزاد به عنوان هنرمندی که بیشترین بهرهمندی را از معماری در آثارش داشته پرداخته شود.در این پژوهش پس از مطالعه در هنر نگارگری آذربایجان و بخصوص نگارههای کمال الدین بهزاد به عنوان استاد بزرگ نگارگری و بررسی معماری آذربایجان می توان دریافت ، این آثار بیش ترین و کامل ترین استفاده از معماری و اصول فضاسازی آن صورت گرفته و به نوعی بناها، فضاهای معماری و جزییات آنها بیش از پیش به نگارهها راه یافته اند و از عناصر ویژگی های آنها از جمله تزیینات مانند کاشی کاری ها و رنگ ها و ... و همچنین درها، دیوارها، طاقها، هندسه ی موجود در معماری را به کارگرفته اند و با بهرهگیری از تاثیر حضور انسانها در تعریف فضا، به تعریف هرچه بهتر و کامل تر فضای وقوع حوادث در آثار نگارگری پرداخته اند.

کلیدواژه ها

نگارگری ، معماری ، نگارههای آذربایجان، کمال الدین بهزاد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.