بررسی کاربرد ریاضیات در معماری باغهای شهرستان بیرجند

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_1424
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 18
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه راشدی

استادیار، گروه ریاضی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه فنی و حرفهای، تهران، ایران

محمدعلی جنتی فر

مدیر پایگاه میراث جهانی باغ اکبریه، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی، بیرجند، ایران

غلامرضا بی باک

مدرس، گروه هنر، دانشگاه فنی و حرفهای، تهران، ایران

چکیده

از منظر تاریخی ، ریاضیات و معماری همزادند. تبلور به کارگیری دانش هندسه اقلیدسی را باید در هنر و معماری و به ویژه در هنر ایرانی دید. اگر محاسبات هندسی را وجه ریاضی اشکال هندسی نقش بسته بر طاقها، گنبدها، ستونها و... بدانیم ، بی گمان تکرار، تقارن و درهم تنیدگی ، وجه هنری و رمزآلود آن می باشد. در معماری اسلامی ، هندسه و تناسبات چنان بااهمیت بود که فقط معماران طراز اول و کسانی را که هندسه می دانستند، مهندس می خواندند و آگاهی از قواعد ریاضی وترسیم و به کار گرفتن آن، وظیفه هر معمار بوده است . بالاترین وظیفه معمار، درک، شناخت و تجسم فضا با اشراف کامل بر تناسبات و هندسه بوده است . باغ ایرانی مانند معماری ، شعر، نقاشی و سایر آثار هنری ایران، در چهارچوب سنت واصول از بدایع و ظرایفی برخوردار است و بر قله کمال وحدت در تنوع و تنوع در وحدت ایستاده است . در باغ ایرانی مانند معماری ایرانی هیچ چیزی بی مورد وجود ندارد. آنچه مفید و لازم است زیبا عرضه می شود و جلوهای در کمال و جمال دارد. درواقع باغ ایرانی به عنوان مجموعه ای گردهم دآمده از معماری ، شعر، نقاشی و سایر آثار هنری مطرح می باشد. در این مقاله به کاربرد ریاضیات در معماری باغهای شهرستان بیرجند پرداخته شده است .

کلیدواژه ها

معماری ، باغ ایرانی ، ریاضی ، تقارن، نقوش، تزیینات.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.