چگونگی بازتاب طبیعت در نگارگری ایرانی دوره صفوی در مکتب تبریز دوم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_1414
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صفرعلی شعبانی خطیب

کارشناس ارشد پژوهش هنر ، عضو هیات علمی دانشگاه فنی و حرفه ای ، دانشکده فنی دختران نرجس سمنان

سیده فاطمه عبدالهی

کارشناسی ارتباط تصویری ،دانشگاه فنی حرفه ای ،دانشکده فنی دختران نرجس سمنان

چکیده

نگارگری ایرانی اسلامی از قرون اولیه هجری تا به امروز با شیوه و سنتی خاص که متکی بر زیبایی شناسی و باورهای ایرانی است ، به مسیر خود ادامه داده و یکی از درخشانترین و با شکوهترین ادوار خود را در زمان نگارگری دوره صفوی در مکتب تبریز دوم سپری کرده است . طبیعت از جمله نمودهای عینی در نگارگری ایرانی می باشد که همواره از جایگاه خاص و قابل توجهی برخوردار بوده، چنانچه طبیعت گرایی و آمیختگی انسان با طبیعت که ریشه در اعتقادات باستانی مردم ایران دارد و عناصر طبیعی و نقوش گیاهی بطور قابل توجهی در نگارهها بکار رفته که به آنها سر زندگی و حیات بخشیده است . هدف از این پژوهش بازشناخت عناصر طبیعت و نمود آن در آثار نگارگری مکتب تبریز دوم و بررسی ساختار اصلی عناصر طبیعت در نگارگری های آن مکتب می باشد. شیوه بررسی در این پژوهش به صورت توصیفی -تحلیلی در حوزه »چگونگی بازتاب طبیعت در نگارگری ایرانی دوره صفوی در مکتب تبریز دوم« صورت گرفته و شیوه جمع آوری اطلاعات با استفاده از منابع اسنادی و کتابخانه ای می باشد. نتایج حاصله از پنج نگاره مورده بررسی قرار گرفته ، نشان از توجه نگارگری ایرانی به طبیعت بوده که در زمان نگارگری صفوی در مکتب تبریز دوم تکامل یافته است . طبیعت بر پایه آرمانگرایی استوار بودهاست . و نگارگر ایرانی هیچگاه در آثار خود طبیعت را بصورت واقع گرایی بکار نمی برده، بلکه بصورت تخیل خویش ، استحاله ایی مثالی نموده و آن را ترسیم می کرداند.

کلیدواژه ها

طبیعت ، مکتب ، نگارگری ، تبریز دوم.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.