پیش بینی اثر تغییراقلیم بر تراز آب زیرزمینی با استفاده از مدل Lars -WG (مطالعه موردی : آبخوان دشت شبستر)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_1269
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 30
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صابره دربندی

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه تبریز

سارینا امامی

دانش آموخته کارشناسی ارشد منابع آب، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه تبریز

چکیده

پیش بینی تراز آب زیرزمینی اهمیت زیادی در مدیریت و برنامه ریزی منابع آبی دارد. در این پژوهش مدلسازی تغییرات تراز آب زیرزمینی به صورت ماهانه در دوره ۲۰۲۲ -۲۰۱۳ با مدلهای MLP، WNN انجام شد که از دادههای نه سال اول برای آموزش و سال آخر جهت صحت سنجی استفاده گردید و بهترین مدل با استفاده از معیارهای ضریب تبیین (R۲)، ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و میانگین خطای مطلق (MAE) تعیین شد. بارش و دمای ایستگاه هواشناسی شبستر در آینده(۲۰۴۰-۲۰۲۱) با استفاده از مدل CanESM۲ تحت سناریوهای RCP۲.۶ و RCP۸.۵ پیش بینی و با استفاده از مدل LARS-WG ریزمقیاسسازی شدند. در دوره آتی ، تحت هر دو سناریو و در ماه های فوریه ، جولای و اکتبر میانگین بارش کاهش و در نه ماه دیگر افزایش خواهد یافت . برای دما نیز به جز سناریو RCP۸.۵ و ماه ژوئن ، در ۱۱ ماه دیگر و تحت هر دو سناریو، افزایش دما پیش بینی می شود و بیش ترین افزایش دما(۴۳/۲۳۷ درصد)، در ماه ژانویه و تحت سناریو RCP۲.۶ خواهد بود. تراز آب زیرزمینی آبخوان دشت شبستر با افت ۴۲/۴ متری ، از ۶۴/۱۳۰۳ متر در سال ۲۰۰۳ به ۲۲ /۱۲۹۹ متر در سال ۲۰۲۲ رسیده است . تراز آب زیرزمینی دشت شبستر تحت سناریو RCP۲.۶ در شش ماه ابتدایی کاهش و در شش ماه دوم افزایش خواهد یافت . تحت سناریو RCP۸.۵ فقط در ماه های ژانویه ، فوریه و دسامبر کاهش تراز آب زیرزمینی پیش بینی می شود و بیش ترین کاهش در ماه ژانویه اتفاق خواهد افتاد.

کلیدواژه ها

آب زیرزمینی ، تغییر اقلیم ، شبستر، شبکه عصبی ، مدلسازی ، LARS-WG

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.