تاثیر تفکرات اسلامی بر معماری ایرانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_0226
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 28
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی ابراهیمی

کارشناسی ارشد فناوری معماری. دانشکده معماری. پردیس هنرهای زیبا. دانشگاه تهران. تهران. ایران

چکیده

ایران زمین دارای پیشینه ایی کهن در هنر و معماری می باشد. این تمدن کهن در یک پیچ تاریخی مهم در تقابل با دین مبین اسلام قرار گرفت . این تقابل نقطه عطف بزرگی در تاریخ این سرزمین به شمار می رود. در این بین تاثیر اندیشه های این دین نوپا بر هنر و معماری متدمن ایران، امری مهم به حساب می آید. این موضوع یعنی ترکیب معماری اصیل ایرانی و اندیشه های اسلامی در طول تاریخ ، بسیار مورد توجه بوده و چالشی بزرگ برای متفکران در این زمینه به حساب آمده است . به طوریکه اختلاف نظر ها در این زمینه بسیار زیاد است . در یک نگاه کلی می توان نظریات را در سه گروه دسته بندی نمود. ابتدا گروهی که با افراط به تاثیر حداکثری تفکر اسلامی بر هنر و معماری ایرانی تاکید دارند، دسته دوم گروهی هستند، که با تفریط هرگونه تاثر را نفی می کنند، و در نهایت دسته سوم، با اندیشه ای کامل تر به تاثیر نسبی اسلام در هنر و معماری ایران، تاکید می ورزند. این مسئله از آن جهت حایز اهمیت است ، که هر دسته سعی در اعمال تفکرات خود در معماری امروز دارند و می کوشند حاصل تفکرات خود را در معماری معاصر ایران بازتاب دهند. رسیدن به نگرشی درست در میزان این تاثیر، تنها با برسی دقیق و جامع مهیا می شود. هدف این پزوهش رسیدن به نگرشی کامل است که در تمام جوانب معماری صورت گیرد. از این رو معماری به چهار حوزه ساختاری، کالبدی، عمکردی و انسانی تقسیم گردیده و میزان تاثیر تفکر اسلامی بر معماری ایران در هر حوزه مورد بررسی قرار گرفته است . در نهایت نتایج حاصل از پژوهش حکایت از آن دارد که این تاثیر در حوزه ساختاری حداقلی بوده و در حوزه کالبدی بیشتر گشته است و در نهایت در حوزه های عملکردی و انسانی به میزان حداکثری می رسد.

کلیدواژه ها

معماری ایرانی ، اسلام، هنر اسلامی ، اندیشه اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.