معیارهای ادراک بینایی -شنوایی در منظر مجموعه های مسکونی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نهمین کنگره سالانه بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU09_496
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرناز رازانی

دانشجو دکتری معماری، دانشکده معماری وشهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران

علی شرقی

دانشیار، عضو هیات علمی دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران

چکیده

بیشتر ساکنان مجموعه های مسکونی از تماس و حضور در فضاهای باز خودداری می کنند که یکی از دلایل آن عدم ادراک محیط است . موضوع ادراک منظر، توسط حواس انسان در حوزهی علوم مختلف ، به خصوص معماری و شهرسازی ، موضوعی به غایت مورد توجه بوده و هست . بنابراین فضای نیمه باز در مسکن معاصر به عنوان بستری جهت افزایش تعامل اجتماعی و ارتباط با طبیعت ، نیازمند بررسی ادراک محیط توسط حواس انسان است . حواس پنجگانه (بینایی ، بویایی ، چشایی ، شنوایی و لامسه ) توسط چشم ، بینی ، زبان، گوش و پوست ادراک می شود. اندامهای حسی اطلاعات را به مغز منتقل می کنند تا به افراد در درک محیط خارجی کمک کنند. علاوه بر این ، حواس پنجگانه کانالهای مهمی برای ارتباط ما با دنیای بیرون هستند. درنظرگرفتن مولفه های حواس بینایی و شنوایی ، زمینه ساز تحقق معیارهای ادراک خواهد بود. این پژوهش سعی دارد مولفه های بینایی و شنوایی منظر را مرتبط با ادراک به دست آورد و تاثیر این مولفه ها در ارتقا کیفیت ادراک فضای نیمه باز را بسنجد. در ارزیابی مولفه های بینایی و شنوایی منظر مسکونی ، دادههای کمی و کیفی حاصل از پرسش نامه در برداشت اطلاعات ساکنان از کیفیت منظر در مسکن به روش توصیفی -تحلیلی مورد ارزیابی قرار می گیرد. رویکرد پژوهش ، روش تحقیق »پیمایشی « بوده و نتایج حاصل از طریق تحلیل محتوا است . بر اساس نتایج حاصل از تحلیل داده ها، مولفه های مختلف شنوایی در منظر شامل بلندی صدا، نوع صدا (طبیعی و مصنوعی )، سطح فشار صدا و مولفه های مختلف بینایی شامل عناصر طبیعی و مصنوعی ، کیفیت متفاوت چشم انداز در ادراک منظر مسکونی موثر است .

کلیدواژه ها

ادراک، منظر، مولفه های بینایی ، مولفه های شنوایی ، ادراک بصری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.