ارزیابی ریسک فاکتورهای ناراحتی های اسکلتی عضلانی کارکنان یکی از صنایع لوله سازی شیراز به روش QEC، 1388

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین همایش سراسری بهداشت حرفه ای
  • کد COI اختصاصی: NCOHS07_111
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1013
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حیدر محمدی

دانشگاه علوم پزشکی همدان

هادی بیات

دانشگاه علوم پزشکی همدان

محمدتقی رضائیان

کارشناس بهداشت حرفه ای

محمد امین فقیه

دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت حرفه ای همدان

چکیده

زمینه:ناراحتی های اسکلتی-عضلانی مرتبط با کار یکی از عوامل مخاطره زا در صنایع و یکی از رسک فاکتورهای آن، پوسچر نامطلوب کاری است. صنایع لوله سازی صنعتی است که وجود برخی پوسچرها در آن غیر قابل اجتناب است. در این مطالعه ریسک فاکتورهای ناراحتی های اسکلتی-عضلانی در یکی از صنایع لوله سازی شیراز، مورد مطالعه قرار گرفت. روش بررسی: این مطالعه یک بررسی مقطعی-تحلیلی است. در مجموع 70 کارگر در 25 وظیفه مختلف وارد مطالعه شدند. برای ارزیابی ناراحتی های اسکلتی-عضلانی از پرسشنامه نوردیک استفاده شد. 70 نفر از کارکنان بخش اداری نیز به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. پوسچر کارگران در حین کار ثبت و فرم ارزیابی از وضعیت نیز توسط کارگران پر شد. برای آنالیز پوسچر، از نرم افزار QEC استفاده گردید. آنالیز نتایج نیز با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 13 انجام گرفت. نتایج: نتایج نشان داد که 3/86 درصد از افراد در 1 سال گذشته حداقل در یک ناحیه از سیستم اسکلتی-عضلانی درد را تجربه کردند. کمر با 3/61 درصد، زانو با 9/39 درصد و پشت با 6/33 درصد بیشترین فراوانی را داشت. 34 درصد این افراد تجربه درد و ناراحتی در بیش از یک ناحیه بدن خود داشتند. نتایج حاکی از وجود پوسچرهای نامطلوب د برخی پست های کاری است. بین پوسچر نامطلوب کارکنان و اراحتی های اسکلتی- عضلانی و بین این ناراحتی های در گروه کنترل و اصلی ارتباط معین داری (0.001> P) یافت شد. نتیجه گیری: بطور کلی می توان گفت که QEC برای ارزیابی ناراحتی های در صنعت لوله سازی روشی مناسب است و می توان از نتایج آن جهت اقدامات اصلاحی برای بهبود پوسچرهای کاری بهره برد.

کلیدواژه ها

پوسچر، روش QEC، پرسشنامه نوردیک، ناراحتی های اسکلتی، عضلانی مرتبط با کار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.