ارزیابی غلظت الیاف آزبست در کارگاه های تعمیر و تعویض لنت ترمز خودرهای زاهدان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین همایش سراسری بهداشت حرفه ای
  • کد COI اختصاصی: NCOHS07_043
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم هرمزی

دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، دانشکده بهداشت، زاهدان

حسین کاکویی

دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، دانشکده بهداشت، تهران

جاوید دهقان حقیقی

دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، دانشکده پزشکی، زاهدان

چکیده

در خصوص ارزیابی تماس حرفه ای مکانیک های اتومبیل به الیاف آزبست در شغل تعمیر و تعویض لنت ترمز مطالعه ای در ایران صورت نگرفته است. از این رو غلظت های فردی الیاف آزبست در ناحیه تنفسی 60 مکانیک اتومبیل در 30 کارگاه تعویض لنت ترمز خودرهای سواری و کامیون جمع آوری شد. نمونه برداری طی دو مرحله در تابستان و پاییز سال 1387 انجام گرفت. در این پژوهش برای نمونه برداری، آماده سازی و آنالیز الیاف با هدف تعیین مواجهه، از روش NIOSH 7400 استفاده شد. نمونه ها توسط میکروسکوپ فاز کنتراست (PCM) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) با روش پراش اشعه X، آنالیز شدند. میانگین هندسی غلظت الیاف آزبست، در نمونه های فردی به ترتیب در کارگاه های تعویض لنت خودروهای سواری و کامیون 0/92 و 0/46 فیبر در میلی لیتر بود. تعمیر کاران لنت ترمز خودروهای سواری در مقایسه با خودروهای سنگین در معرض غلظت بیشتری از الیاف آزبست قرار داشتند (0/006=p). غلظت الیاف آزبست در محدوده تنفسی کارگان حدود 7 برابر حد استاندارد مواجهه (0/1f/ml) OSHA بود. بررسی الیاف آزبست در هوای تنفسی کارگران تعویض لنت ترمز با میکروسکوپ الکترونی روبشی SEM نشان داد که علاوه بر لیف کریزوتایل، لیف های گروه آمفیبول مانند آزبست نوع ترمولایت و آکتینولایت نیز در این نوع کارگاه ها مشاهده شده است. بیش از 90% الیاف کریزوتایل، کوتاه تر از 10 میکرون طول داشتند. در نتیجه آزبست کریزوتایل واردتی، دارای مقادیری از الیاف ترمولایت و آکتینولایت نیز می باشد. با توجه به غلظت بالای این الیاف در هوای تنفسی کارگاه های مکانیکی و تعویض لنت و اثرات منفی مواجهه با الیاف آزبست سرپانتین و آمفیبول، می تواند سلامتی مکانیک های اتومبیل را به خطر بیندازد.

کلیدواژه ها

آزبست، کریزوتایل، تماس حرفه ای، لنت ترمز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.