ژئوشیمی عناصر نادر خاکی در زونهای کائولینیزه منطقه گورگور(شمالغرب تکاب،استان آذربایجان غربی)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی زمین شناسی دانشگاه پیام نور
  • کد COI اختصاصی: PNUGEO05_124
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 696
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس اروجی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

علی عابدینی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

علی اصغر کلاگری

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

منطقه گور گور در فاصله 45 کیلومتری شمال غرب تکاب، جنوب استان آذربایجان غربی واقع میباشد. مطالعات صحرایی نشان میدهند که سنگهای آتشفشانی الیگومیوسن با ترکیب غالب آندزیتی در این منطقه توسط سیالات گرمابی دگرسان شده و شدیدا کائولینیزه شدهاند. با توجه به مطالعات کانیشناسی، زونهای کائولینیزه در منطقه گورگور شامل کانیهای کائولینیت، کوارتز، موسکویت- ایلیت، ژاروسیت، آلبیت، و اورتوکلاز میباشند. الگوی توزیع REEs نورمالیزه به کندریت نشان میدهد که تفریق LREEs از HREEs در طی فرایندهای کائولینیتی شدن با آنومالیهای منفی ضعیف Eu همراه گردیده است. مطالعات ژئوشیمی تغییرات جرم با فرض Sc به عنوان عنصر مانیتور بیتحرک نشان میدهند که دو فرایند شستشو و تثبیت، تنظیم کنندههای اصلی تمرکز لانتانیدها در طی کائولینیتی شدن میباشند. ارتباط آشکار بین کاهش مقادیر آنومالیهای Eu با کاهش مقادیر Na و Ca نشان میدهد که تغییرات مقادیر آنومالیهای Eu در طی فرایندهای کائولینیتی شدن در این منطقه توسط درجه دگرسانی فلدسپارها کنترل گردیده است. تلفیق نتایج حاصل از بررسی های کانیشناسی و ژئوشیمیایی نشان میدهند که رفتار عناصر نادر خاکی در طی توسعه فرایندهای کائولینیتی شدن توسط تغییرات دمایی، pH، نسبت سیال به سنگ، و حضور کانیهای ثانویه (مثل ژاروسیت و زینوتایم)، که توانایی میزبانی لانتانیدها را در ساختار کریستالی خود دارند کنترل شده است.

کلیدواژه ها

فاکتورهای کنترل کننده، عناصر نادر خاکی، کائولینیتی شدن، گورگور، تکاب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.