بررسی سیر توجه شاعران به رمزهای عرفانی و تطبیق گلشن راز با کتاب مرات المعانی جمالی دهلوی
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: ششمین همایش پژوهشهای ادبی
- کد COI اختصاصی: LRC06_058
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 977
نویسندگان
استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اصفهان
دانشجوی دکترای زبان و ادبیات دانشگاه اصفهان
چکیده
در میان گنجینه های زبان و ادبیات فارسی کهن، یک نوع ادبی خاص به نام اصطلاحات عاشقانه و صوفیانه هست که کمتر محل توجه واقع شده است. الفاظی که در تصوف کلاسیک معنای حقیقی داشته و سپس در تصوف عاشقانه قرنهای هشتم و نهم به بعد رنگ و لعاب عارفانه ای به خود گرفت. درمجموع چندین تعریف نامه مهم عرفانی در دست هست که در آنها الفاظی مثل خط، خال، زلف، روی و یا الفاظی چون می، میخانه و رند تاویل شده اند. گلشن راز شبستری از این گونه آثار به شمار می آید، اثری که در قرن هشتم هجری به روشی صوفیانه الفاظ را در بستری عارفانه تاویل و تفسیر نموده است. اثری دیگر به نام مرات المعانی متعلق به جمالی دهلوی هندی هست که باز به همان سبک و سیاق به تاویل الفاظی بیشتر در این زمینه پرداخته است. در این مقاله تلاش شده است که سیر توجه شاعران ادب فارسی به مقوله ی رمز و تاویل عرفانی – صوفیانه ای بررسی شود و در پایان به تطبیق گلشن راز و مرات المعانی بپردازیم.کلیدواژه ها
اصطلاحات صوفیانه، رمز در شعر، گلشن راز، مرات المعانی جمالیمقالات مرتبط جدید
- بررسی گذرا بودن عالم محسوسات در رباعیات بیدل دهلوی
- نقش بحران های هویتی در شعر شاعران معاصر ایران: مطالعه ای تطبیقی بر بحران های فرهنگی، جنسی، اجتماعی و زبانی
- بررسی مولفه های نقد اجتماعی مربوط به کودتای ۲۸ مرداد در اشعار نیما و سایه
- هوش مصنوعی و تحول در آموزش ادبیات فارسی: چالش ها و فرصت ها
- علوم و فنون ادبی در عصر هوش مصنوعی: بازتعریف روش های تدریس و پژوهش
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.