پایش و پیش بینی روند تغییرات کاربری اراضی با استفاده از تصاویر ماهواره ای و زنجیره مارکوف (مطالعه موردی: حوزه آبخیز سمل- استان بوشهر)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله مهندسی اکوسیستم بیابان، دوره: 6، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_DEEJ-6-17_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا راهی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

عطااله کاویان

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

کریم سلیمانی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

علی اکبر نظری سامانی

دانشگاه تهران

حمیدرضا پورقاسمی

دانشگاه شیراز

چکیده

بررسی و مدل سازی تغییرات کاربری اراضی اطلاعات مفیدی به طراحان، برنامه­ریزان و مدیران جهت برنامه­ریزی مدیریت تغییرات کاربری اراضی، ارائه می دهد. هدف از این مطالعه، پیش­بینی تغییرات کاربری اراضی حوزه آبخیز سمل در استان بوشهر با استفاده از سری تصاویر ماهواره­های لندست (۱۳۷۱-L۵-TM، ۱۳۸۱ L۷-ETM+-و ۱۳۹۲-L۸-OLI) می­باشد. بدین منظور ابتدا پیش پردازش و پردازش‍های لازم همانند تصحیح هندسی و اتمسفریک و همچنین ساخت شاخص گیاهی انجام شد. در منطقه سه کاربری عمده شامل مرتع، اراضی بایر و اراضی کشاورزی شناسایی شد. در این مطالعه برای طبقه­بندی از روش حداکثر احتمال و برای تعیین تغییرات از روش مقایسه پس از طبقه­بندی استفاده شد. همچنین برای پیش­بینی کاربری اراضی سال ۱۴۰۲ از روش زنجیره مارکوف استفاده شد. نتایج نشان داد که تصاویر TM، ETM+ و OLI به ترتیب با صحت کلی و ضریب کاپای ۴۵/۸۴، ۹۹ و ۹۸ درصد و ۸۲/۰، ۹۸/۰ و ۹۷/۰ طبقه­بندی گردید. نتایج مربوط به ارزیابی دوره­های واسنجی با استفاده از روش مقایسه پس از طبقه­بندی نشان داد که دوره واسنجی ۱۳۹۲-۱۳۸۱ بالاترین صحت را جهت پیش­بینی تغییرات کاربری اراضی سال ۱۴۰۲ داشت. نتایج تغییرات کاربری اراضی حاکی از آن بود که طی دوره ۱۳۹۲-۱۳۸۱، میزان کاهش مرتع و اراضی کشاورزی به­ترتیب ۱۹/۲، ۱۸/۴ درصد بوده است. همچنین طی دوره مذکور اراضی فاقد پوشش گیاهی(اراضی بایر) ۱۳/۵۶ درصد افزایش یافت.در مجموع نتایج نشان داد اراضی مرتعی نسبت به سایر کاربری­های موجود در منطقه دارای بیشترین پایداری و اراضی بایر دارای کمترین پایداری می­باشد.

کلیدواژه ها

زنجیره مارکوف, ماهواره لندست, مدل سازی کاربری اراضی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.