تحلیل نقش پیشگیرانه معرفت دینی مرتبط با حقوق و تکالیف شهروندی در پیشگیری از آسیب های اجتماعی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی آسیب های اجتماعی – فرهنگی شهری با تمرکز بر چالش های نوظهور
  • کد COI اختصاصی: CUSDE01_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد عبادی

استادیار عضو هیات علمی دانشگاه، دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی، گروه معارف اسلامی، دانشکده علوم انسانی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران

جواد خسروی

استاد دانشگاه، دکترای مطالعات زنان، گرایش حقوق، گروه معارف اسلامی، دانشکده علوم انسانی، واحد اسلامشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اسلامشهر، ایران

چکیده

هر جا سخن از حقوق به میان می آید، لاجرم در مقابل آن تکالیفی بر عهده افرادی بار می شود و در مقابل، هر جا از تکلیف یاد می کنیم، ادای حقی مورد نظر بوده است. در نگاه دینی، این حقوق می توانند حق االله یا حق الناس یا حق النفس باشند. مطالعات نشان داده اند که رخداد بسیاری از جرائم و آسیب های اجتماعی در اثر عدم آگاهی افراد مرتکب جرائم نسبت به انگاره های صحیح رفتارهای اجتماعی بوده است. یعنی نا آگاهی به جرم انگاری در مورد رفتارهای خلاف موازین شرعی و قانونی، عامل اصلی عدم خویشتن داری نسبت به ارتکاب این جرائم تلقی می شود. این نا آگاهی که از آن به فقدان معرفت دینی یاد می شود، در مسائل مدنی نمود بیشتری دارد. آگاهی به ضوابط شرعی و قانونی مانند قاعده لاضرر که اجازه تعدی به حقوق دیگران را نمی دهد و نیز توجه به نقش عناصر مادی، معنوی و قانونی در ارتکاب جرائم، برای قضاوت در مورد جزای متخلفین ضروری است . در واقع می توان گفت: رابطه معنا داری میان پدیده تجاوز به حقوق دیگران و فرار از مسئولیت های مدنی حاصل از عدم معرفت دینی، با بروز و ظهور آسیب های اجتماعی و بالا رفتن آمار جرائم وجود دارد. در این مقاله با بیان مصادیقی از آیات و روایات ناظر بر حقوق و تکالیف شهروندی، به دنبال بررسی و تحلیل اثر معرفت به این حقوق و تکالیف در پیشگیری از آسیب های اجتماعی و کاهش آنها بوده ایم.

کلیدواژه ها

حقوق شهروندی، آسیب های اجتماعی، آزادی عقیده، عقاب بلا بیان، قاعده لاضرر، معرفت دینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.