اثربخشی بسته آموزشی توانمندسازی شناختی – هیجانی بر توانایی فضایی و بازداری پاسخ دانش آموزان دختر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت، دوره: 10، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_SHPP-10-6_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فروغ خلیل پور

Ph.D. student of Educational Psychology, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran.

فریبرز درتاج

- professor, Department of Educational Psychology, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran

حسن اسد زاده

Professor, Department of Educational Psychology, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran.

اسماعیل سعدی پور

۴- professor, Department of Educational Psychology, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran.

کامران شیوندی

Assistant professor, Department of Educational Psychology, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: توانایی فضایی و بازداری پاسخ، مهارت­های ضروری برای شناخت، یادگیری و موفقیت در مدرسه و زندگی به شمار می­روند. هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی بسته آموزشی توانمندسازی شناختی – هیجانی بر توانایی فضایی و بازداری پاسخ دانش­آموزان دختر بود. روش: طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون – پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش­آموزان دختر پایه ششم مقطع ابتدایی در مدارس شهر تهران در سال تحصیلی ۱۴۰۱- ۱۴۰۰ بود. تعداد ۳۰ نفر به شیوه نمونه­گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه گواه و آزمایش جایدهی شدند. برای گروه آزمایش، بسته آموزشی توانمندسازی شناختی – هیجانی به مدت ۱۲ جلسه ۴۵ دقیقه­ای به­صورت هفته­ای اجرا شد؛ اما گروه کنترل مداخله­ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل ماتریس های پیش رونده (ریون، ۱۹۵۶) و آزمون برو – نرو(گوردون و کارامازا، ۱۹۸۲) بود. داده­های حاصل از پژوهش، با نرم­افزار SPSS نسخه ۲۴ و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر تحلیل شد. یافته­ ها: تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین نمرات توانایی فضایی و بازداری پاسخ در گروه آزمایش و کنترل در مراحل پیش­آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (۰۵/۰P< ). میزان اندازه اثر توانمندسازی شناختی– هیجانی برای توانایی فضایی و بازداری پاسخ نیز به ترتیب ۱۳۳/۰ و ۱۳۹/۰ برآورد شد. نتیجه­ گیری: بر اساس نتایج بسته آموزشی توانمندسازی شناختی – هیجانی سبب بهبود توانایی فضایی و بازداری پاسخ دانش­آموزان شد؛ لذا توصیه می­شود این نوع مداخله، به عنوان یکی از روش­های آموزشی برای بهبود توانایی فضایی و بازداری پاسخ کودکان استفاده شود.

کلیدواژه ها

response inhibition, children, Cognitive-emotional empowerment, spatial ability, بازداری پاسخ, کودکان, توانمندسازی شناختی– هیجانی, توانایی فضایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.