حل مستقیم مدل فازی مکان یابی پایانه های اتوبوس رانی با استفاده از الگوریتم ژنتیک چندهدفه و بابه کارگیری نامساوی کربهبودیافته

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: شانزدهمین کنفرانس بین المللی انجمن ایرانی تحقیق در عملیات
  • کد COI اختصاصی: ICIORS16_091
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 73
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عطیه اخوانی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه ریاضی دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه خوارزمی

صدیقه صادقی

دانشجوی دکترای تحقیق در عملیات، دانشگاه فردوسی مشهد

خاطره قربانی مقدم

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات ریاضی دکتر مصاحب، دانشگاه خوارزمی

سعید محرابیان

عضو هیئت علمی گروه ریاضی دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه خوارزمی

رضا قنبری

عضو هیئت علمی دانشکده علوم ریاضی ، دانشگاه فردوسی

چکیده

امروزه در بسیاری از جوامع، اتوبوس رانی به عنوان یکی از مهم ترین بخش های سیستم حمل ونقل عمومی، مورد توجه مردم قرار گرفته است. زمان سفر نسبتا زیاد و نامناسب، نداشتن برنامه مناسب حرکتی، عدم پوشش کامل مناطق شهری مصرف سوخت، استهلاک زیاد اتوبوس ها میزیان دسترسی ایستگاه ها و پایانه ها به عنوان مشکلات اصلی سیستم اتوبوس رانی شناخته می شود. از طرفی اضافه کردن امکانات و منابع به تنهایی راه بهبود سیستم و افزایش تقاضای آن نیست. بلکه در کنار آن، اصلاح سیستم واستفاده ی بهینه ازمنابع می-تواند در ایجاد یک سیستم کارآمد موثر باشد. تجربه نشان می دهد یافتن راهکار هایی برای اصلاح و بهینه سازی نقش به سزایی در بهبود عملکرد کل سیستم حمل ونقل همگانی خواهد داشت. از این رو داشتن یک روش کارآمد برای ارزیابی عملکرد خطوط اتوبوس رانی با در نظر گرفتن هر دو جنبه عملکردی و فضایی ضروری است. در پژوهش های حوزه مکان یابی، تاکنون انواع زیادی از مسائل مکان یابی تخصیص بررسی شده اند تا بهترین الگوی مکانی تسهیلات را با توجه به معیارهای مختلفی از جمله هزینه، پوشش تقاضا، زمان و...پیدا کنند. یکی از مهم ترین عملیات ها در این زمینه تعیین موقعیت پایانه های اتوبوس رانی است. در این مقاله یک مدل جدید برای مشکل مکان یابی ترمینال اتوبوس رانی با استفاده از تحلیل پوششی داده ها با رویکرد برنامه نویسی چند هدفه پیشنهاد می کنیم وبرای نزدیکی هرچه بیشتر نتایج به واقعیت پارامترپتانسیل ایستگاه ها را عددی فازی در نظر می گیریم زیرا در حالت قطعی در بیشتر مواقع این پارامتر با تعداد حقیقی افراد حاضر در ایستگاه ها متفاوت است. و در نهایت مدل را با استفاده الگوریتم ژنتیک چند هدفه حل می کنیم.

کلیدواژه ها

برنامه ریزی چند هدفه، شبکه اتوبوس رانی، تحلیل پوششی داده ها، برنامه ریزی خطی فازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.