بررسی آزمایشگاهی اثر ضخامت مانع و ایجاد دو مانع متخلخل با فاصله در کنترل جریان غلیظ

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 13، شماره: 44
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-13-44_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی کردناییج

گروه عمران دانشکده مهندسی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء(ص) بهبهان، بهبهان، ایران

سید امین اصغری پری

دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء(ص) بهبهان

سید محسن سجادی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی رودخانه؛ دانشیار دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء(ص) بهبهان

محمود شفاعی بجستان

استادیار؛ و استاد گروه سازه های آبی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

در تحقیق حاضر به مقایسه ی آزمایشگاهی اثر افزایش تعداد ردیف های مانع متخلخل و دو مانع متخلخل با فاصله یک متر به-عنوان یک مانع نفوذپذیر جهت کنترل جریان غلیظ رسوبی در ارتفاع های مختلف پرداخته شده است. از چینه های مکعبی ریاضی به ابعاد ۱/۲ سانتی متر با تخلخل سطحی ۲۵ درصد استفاده شد. فلوم مورد استفاده با محدوده شیب پذیری ۵/۲± درصد و طول ۱۰ متر، عرض ۳۰ و ارتفاع ۴۵ سانتی متر بوده است. دبی ورودی جریان غلیظ ۷/۰ لیتر در ثانیه و غلظت ورودی برابر با ۲۰ گرم بر لیتر بود. در حالت مانع متخلخل در دو راستای عمود برهم جریان وارد تخلخل ها می شود. نتایج نشان داد در مانع متخلخل با ورود همزمان جریان غلیظ در دو جهت عمود بر هم، خطوط جریان در تخلخل ها با یکدیگر برخورد کرده و با ایجاد جریان چرخشی در تخلخل باعث استهلاک بیش تر انرژی جریان عبوری از درون می شود. استفاده از دو ردیف مانع با فاصله باعث کاهش ارتفاع مانع برای کنترل جریان غلیظ می گردد. در مورد دو مانع با ارتفاع مختلف قرار گرفتن مانع با ارتفاع بیش تر در ابتدا باعث استهلاک بیش-تر جریان می گردد. در حالت شیب دار به دلیل افزایش مومنتوم جریان عبوری، بخش بیش تری از رسوبات از مانع اول عبور کرده و این امر سبب می شود اثر مانع دوم در کنترل جریان غلیظ در این حالت نسبت به حالت بدون شیب بیش تر گردد. هم چنین با افزایش تعداد ردیف عملکرد مانع متخلخل افزایش می یابد و عملکرد دو مانع با فاصله از عملکرد ضخامت بیش تر می باشد.

کلیدواژه ها

جریان غلیظ رسوبی, مانع متخلخل, فاصله چینه, ضخامت چینه, ارتفاع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.