مقایسه اثربخشی زوج درمانی شناختی-رفتاری و زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ارتقای کیفیت زناشویی زوجین غیربالینی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله روش ها و مدل های روان شناختی، دوره: 12، شماره: 43
  • کد COI اختصاصی: JR_JPMM-12-43_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامانا شهبازفر

دانشجوی دکتری روانشناسی عمومی، گروه روان شناسی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران

اقبال زارعی

دکتری روان شناسی، دانشیار و هیات علمی گروه روانشناسی دانشگاه هرمزگان، ایران

کبری حاجی علیزاده

دانشیار گروه روانشناسی، گروه روان شناسی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران

فریبرز درتاج

. استاد گروه روانشناسی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: کیفیت زناشویی منحصر به زوجین مشکل­دار نیست؛ بلکه کیفیت زناشویی مساله­ا­ی مهم و حیاتی است که حتی در زوجین عادی که مشکلات بالینی شدیدی را گزارش نمی­کنند، نیز باید مورد توجه قرار گیرد. لذا هدف پژوهش حاضر عبارت بود از مقایسه اثربخشی زوج­­درمانی شناختی-رفتاری (CBCT) و زوج­درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر ارتقای کیفیت زناشویی زوجین غیربالینی شهر بندرعباس.روش: این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون و آزمون پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه­ی آماری پژوهش شامل کلیه زوجین غیربالینی (عادی) شهر بندرعباس بودند. نمونه آماری پژوهش به روش دردسترس برای هر گروه ۱۶ نفر (۸ زوج) و در درمجموع ۴۸ نفر (۲۴) زوج انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه کیفیت زناشویی باسبی و همکاران (۱۹۹۵) بود. اطلاعات پژوهش با استفاده از آزمون مانکوا و به وسیله­ی نرم­افزار SPSS ۱۹ مورد تحلیل قرار گرفتند.یافته ­ها: نتایج نشان دادند که گروه­های مداخله CBCT و ACT در همه ابعاد کیفیت زناشویی در مقایسه با گروه کنترل از میانگین بالاتری(۰۵/۰> p) برخودار بودند. در ادامه نتایج نشان دادند که تنها در پس­آزمون بعد توافق رویکرد ACT به­طور معنادری از میانگین بالاتری (۰۵> p) نسبت به گروه CBCT برخوردار بود. اما در مرحله­ی پیگیری تفاوت معناداری مشاهده نشد. هم­چنین در سایر ابعاد کیفیت زناشویی، بعد رضایت و انسجام در مراحل پس­آزمون و پیگیری تفاوت معناداری مشاهده نشد.نتیجه­ گیری: باتوجه به یافته­های پژوهش حاضر می­توان نتیجه گرفت که هر از دو نوع رویکرد CBCT و ACT می­توان برای ارتقای کیفیت زناشویی زوجین غیربالینی استفاده نمود.

کلیدواژه ها

کیفیت زناشویی, زوجین غیربالینی, زوج درمانی شناختی-رفتاری (CBCT) و زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.