سنجش ابعاد و شاخص های زیست پذیری شهری (مورد مطالعه: شهر ساری)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله پژوهش و برنامه ریزی شهری، دوره: 14، شماره: 54
  • کد COI اختصاصی: JR_JUPM-14-54_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل تقوی زیروانی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل ایران

حسین نظم فر

استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری و روستایی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

حسین منصوریان

دانشیار گروه جغرافیای انسانی و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی وضعیت زیست پذیری شهر ساری و محلات آن و نیز ارزیابی کلی شهر ازنظر زیست پذیری شهری (در چهار بعد زیست پذیری شهری یعنی اجتماعی، اقتصادی ، زیست پذیری و کالبدی) است. روش مورداستفاده در این تحقیق برای جمع آوری داده ها، دو روش اسنادی و میدانی می باشد. فرآیند جمع آوری اطلاعات از طریق ابزار پرسشنامه ودر راستای تجزیه و تحلیل اطلاعات برآمده از پرسش نامه از آزمون T تک نمونه ای بهره گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در شاخص اجتماعی تنها گویه میزان رضایت از همسایگان با میانگین ۳۷/۳ و Sig = ۰/۰۰۰ بیشترین رضایت را در میان پاسخگویان داشته است و با قطعیت می توان گفت که در میان مولفه روابط با همسایگان، بیشترین رضایت در مورد رضایت از روابط همسایگی است. بررسی شاخص زیست محیطی و گویه های مربوط به تاسیسات و تجهیزات شهر ساری نشان می دهدکه از میان گویه های بررسی شده تنها رضایت از شبکه گاز در حد قابل قبولی است و شهروندان با میانگین ۲۵/۳ در سطح معناداری ۰۳۵/۰ Sig = رضایت متوسط خود را از سیستم گازرسانی شهری ابراز داشته اند. در بررسی مولفه کیفیت بصری نیز به همین صورت تمامی گویه ها نشان می دهند که شهروندان از طراحی و نقشه شهری، سرزندگی محلات و زیبایی بصری و ظاهری شهر و محله رضایت پایینی دارند به صورتی که میانگین همه آنها در حدود ۵/۲ گزارش شده که نشان از ضعف کلی در این مولفه است. بررسی گویه های مختلف مربوط به مولفه های شاخص اقتصادی نشان می دهد که در مورد مولفه معیشتی در تمامی گویه ها در میان پاسخگویان اتفاق نظر وجود دارد که از هیچ گویه ای رضایت متوسط ندارند و در تمامی ابعاد معیشتی با سطح پایین رضایت مواجهیم. روی هم رفته می توان نتیجه گرفت که در میان تمامی مولفه های اصلی سنجش زیست پذیری، در شاخص اجتماعی مولفه حس تعلق به شهر ساری در شاخص زیست محیطی زیست پذیری وضعیت فضای سبز و تاسیسات و تجهیزات شهری، در شاخص اقتصادی وضعیت مسکن از میان دیگر مولفه ها در سطح معناداری ۹۹ درصد در سطح بالاتر از متوسط قرار دارند.

کلیدواژه ها

شهر زیست پذیر, توسعه پایدار, وضعیت اقتصادی, اجتماعی, زیست محیطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.