الگوی حکمرانی نظام سلامت ایران با رویکرد شبکه ای (مبتنی بر نظریه داده بنیاد)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NUMS-10-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 102
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد سلیمانی

Public Management Department, Allameh Tabataba'i University

فتاح شریف زاده

Public Management Department, Allameh Tabataba'i University

داود حسین پور

Public Management Department, Allameh Tabataba'i University

میرعلی سیدنقوی

Public Management Department, Allameh Tabataba'i University

چکیده

مقدمه با عنایت به چالش های کارکرد حکمرانی و همچنین با توجه به پیچیدگی خدمات در نظام سلامت کشور نیاز است که الگوی بومی حکمرانی نظام سلامت با رویکرد شبکه ای در کشور مشخص شود. مواد و روش ­ها پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و با رویکرد آمیخته با طرح اکتشافی انجام شد. روش تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی به منظور شناسایی عوامل موثر بر حکمرانی شبکه ای از روش نظریه داده بنیاد و در بخش کمی جهت روایی مدل و تعیین میزان روابط عوامل شناسایی شده ازتحلیل عاملی تائیدی و مدل معادلات ساختاری استفاده گردید. در این تحقیق از نرم افزار MAXQDA برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ­ها بر اساس یافته های پژوهش در نهایت ۶ مضمون اصلی: عوامل بیرونی، پیشایندها، عناصر، بسترها و زمینه، کارکردها و کاربردها، نتایج و شرکا (نهادهای) تاثیرگذار بر حکمرانی شبکه ای نظام سلامت ایران در هر بعد به همراه زیر مقوله های آنها استخراج شدند. نتیجه­ گیری نتایج در این پژوهش نشان داد که سلامت دیگر نمی تواند یک هدف صرفا بخشی تلقی شود بلکه مشارکت سایر بازیگران و کنشگران سلامت در کنار وزارت بهداشت و درمان الزامی است. توجه به موضوع سلامت رمحور توسعه همه جانبه و یکی از مصادیق مهم عدالت باشد لذا اجرای الگوی حکمرانی شبکه ای در این حوزه اصلی ترین محرکه جهت حرکت به سمت توسعه همه جانبه باشد. استقرار حکمرانی شبکه ای می تواند منجر به افزایش رضایت مردم از حکومت و پذیرش حکومت مرکزی از سوی عامه مردم گردد.

کلیدواژه ها

Governance, Network governance, Health system, Data theory foundation, حکمرانی, حکمرانی شبکه ای, نظام سلامت, تئوری داده بنیاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.