وزن دهی به واحد های مختلف شرکت نیرو محرکه جهت پرداخت پاداش بهره وری با استفاده از تکنیک AHP
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی مهندسی صنایع
- کد COI اختصاصی: IIEC09_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2231
نویسندگان
دانشیاردانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه شهید بهشتی دکترای مدیریت
استاد یار و عضو هیئت علمی سازمان مدیریت صنعتی
کارشناسی ارشد مهندسی صنایع، شرکت صنعتی نیرو محرکه
چکیده
بی شک مقوله پرداخت پاداش عادلانه بین پرسنل بر مبنای بهروری و عملکرد که موجبات انگیزش کارکنان و افزایش بهره وری سازمان رافرآهم می آوردیکی از موارد قابل اهمیت برای مدیران سازمان می باشد. روشن است که تسهیم و تقسیم بندی امتیازات و پاداشها که ناشی از بهبود بهره وری یا عملکرد دیگری به مدیریت اختصاص می یابد و یا مستقلا توسط مدیر تعریف می شود بایستی عادلانه و بر مبنای کارائی و اثربخشی افراد درنظر گرفته شود.مقاله حاضر تصمیم به معرفی روشی جدید در تعیین وزن واحد های مختلف شرکت نیرو محرکه دارد تا بتواند تفاوت بین واحد ها را درمیزان پرداخت پاداش بهره وری لحاظ کند. در حال حاضر برای تخصیص پاداش بهره وری از روش های متفاوتی استفاده می شود که معمولا به صورت سلیقه ای اهمیت شاخص های سازمان مشخص می شود. فرآیند تحلیل سلسله مراتبیAHP یا ( Analythical hierarchy process)به عنوان یکی از بارزترین فنون تصمیم گیری و مدیریتی چند منظوره برای وضعیت های پیچیده ای که سنجه های چند گانه و مختلفی دارند ، ابزار تصمیم گیری مناسبی است. در این مقاله با استفاده از رویکرد فرآیند تحلیل سلسه مراتبی به وزن دهی به واحد های مختلف شرکت نیرو محرکه پرداخته می شود.ابتدا با توجه به ادبیات موضوع در این حوزه و پژوهش و مصاحبه با کارشناسان ، تعداد شاخص ها شناسایی گردید سپس به مقایسات زوجی شاخص ها با توجه به نظر خبرگان اقدام گردیداست. در این پژوهش شاخص های انتخاب شده توسط کارشناسان، ازطریق روشAHP وزن داده شده و رتبه بندی می گردند.کلیدواژه ها
بهره وری ، پاداش بهره وریAHP،مقالات مرتبط جدید
- نهان کاوی صوتی براساس مدل psychoacoustic معکوس شنیداری انسان
- اهمیت و جایگاه هوش مصنوعی و لجستیک بحران در حملات بیوتروریستی
- بهینه سازی سبد سهام بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از الگوریتم ژنتیک
- بررسی چالش های امنیتی و راهکارهای آن در پایگاه داده های NoSQL و کلان داده ها
- طراحی مدل تخصیص هواپیماها به مسیر جهت حداکثر کردن سود مورد انتظار با در نظر گیری عدم قطعیت در تقاضا
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.