بررسی اثر سرعت چرخش، عامل چرخش و مدت زمان آبیاری بر تلفات تبخیر و بادبردگی آبپاش های کشاورزی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-14-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 72
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا کریمی

کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.

دریا دهقان

کارشناسی ارشد گروه آبیاری و آبادانی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

شاهو مولودی

کارشناس آب منطقه ای استان کردستان، سنندج، ایران.

عادل سی و سه مرده

دانشیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.

عیسی معروف پور

عضو هیئت علمی دانشگاه کردستان / دانشکده کشاورزی / گروه مهندسی آب

چکیده

هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثر عامل چرخش، سرعت چرخش و مدت زمان آبیاری بر تلفات تبخیر و بادبردگی (WDEL) آبپاش های ضربه ای و چرخ دنده ای می باشد. آزمایش ها در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کردستان و در محدوده ای به مساحت ۳۶۰۰ متر مربع به روش آبپاش منفرد روی دو آبپاش ضربه ای کامت R۸ و چرخ دنده ای لاکسور انجام شد. نتایج نشان داد: ۱- تا سرعت باد Km/h ۵/۱۱ و دمای هوای ۴۰ درجه سانتی گراد، اختلاف معنی داری بین WDEL آبپاش های ضربه ای و چرخ دنده ای وجود ندارد ۲- متوسط WDEL آبپاش کامت در سرعت باد کم %۵/۸ و لاکسور %۴/۱۰ و اختلاف آنها معنی دار نبود. با افزایش سرعت باد از کم به ملایم، متوسط افزایش WDEL آبپاش کامت، %۱۲۵ و لاکسور، %۲۱ و اختلاف آنها معنی دار شد (P< ۰.۰۵) ۳- در هر دو آبپاش، با افزایش فشار کارکرد، WDEL افزایش پیدا کرد، اما این افزایش معنی دار نبود. ۴- در هر دو آبپاش با افزایش کمبود فشار بخار اشباع، WDEL افزایش می یابد اما این افزایش فقط در آبپاش کامت و در بازه زیاد معنی دار بود (P< ۰.۰۵). ۵- با افزایش مدت زمان آبیاری از یک ساعت به سه ساعت، WDEL کامت ۲۴ درصد کاهش یافت ۶- با افزایش سرعت چرخش آبپاش از ۵/۱ دور در دقیقه به ۵/۳ دور در دقیقه %۴/۱۳، WDEL کامت کاهش یافت. به طور کلی آبپاش ضربه ای کامت پتانسیل WDEL بیشتری نسبت به آبپاش چرخ دنده ای لاکسور داشت و همچنین در رخدادهای آبیاری کشاورزان، میزان WDEL، کمتر از مقادیر گزارش شده تحقیقات می باشد.

کلیدواژه ها

آبیاری بارانی, آبپاش کامت R۸, آبپاش لاکسور, انواع آبپاش, راندمان کاربرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.