بررسی فرسایش بادی در دشت سیستان و تاثیر آن بر خصوصیات مهندسی خاک ها

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه انجمن زمین شناسی مهندسی ایران، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRAEG-2-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید رضا سلوکی

گروه زمین­شناسی مهندسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

ماشااله خامه چیان

گروه زمین­شناسی مهندسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

ناصر حافظی مقدس

دانشکده علوم زمین، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

سید کاظم علوی پناه

مرکز تحقیقات بیابان ایران، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

در منطقه سیستان به­دلیل شرایط خاص آب و هوایی(اقلیم خشک)و نیز وزش بادهای شدید (از جمله بادهای یکصدوبیست روزه)، فرسایش بادی یکی از عوامل مهم ایجاد تغییر شکل در زمین است که باعث تغییر خصوصیات مهندسی خاک نیز می­گردد. جهت بررسی نقش فرسایش بادی در تغییر خصوصیات خاک­های منطقه، از چهار محدوده­ی مختلف شامل، نقاط فاقد پوشش در دریاچه هامون، نقاط واجد پوشش در دریاچه هامون، زمین­های بایر و زمین­های کشاورزی بدون کشت در دو سال ۱۳۸۵ و ۱۳۸۷ نمونه­گیری به­عمل آمده است. همچنین آزمون­های برجا برای تعیین دانسیته در محل و مقدار مقاومت زهکشی نشده ی خاک و آزمون­های آزمایشگاهی برای تعیین دانه­بندی، حدود اتربرگ و حداکثر دانسیته خشک انجام گرفته است. نتایج نشان می­دهد که حد روانی و مقدار چسبندگی خاک، در زمین­های رسی بدون پوشش گیاهی و زمین­های کشاورزی، باگذشت زمان کاهش می­یابد و خاک­های رسی به سمت سیلتی شدن پیش می­روند. با کاهش  چسبندگی، خاک­ها بیشتر از پیش مستعد فرسایش­پذیری می­شوند. دانسیته برجای خاک­ها در نقاطی که لایه­های سست سطحی فرسایش می­یابند افزایش می­یابد و حداکثر به ۲ گرم بر سانتی­متر مکعب می­رسد.

کلیدواژه ها

دشت سیستان, فرسایش بادی, خصوصیات مهندسی خاک, سیلتی شدن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.