بررسی پراکنش و آمیختگی اجتماعات جنگلی مانگرو در رویشگاه سیریک استان هرمزگان

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-1-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرضا تقی زاده

کارشناس ارشد محیط زیست

افشین دانه کار

گروه محیط زیست دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

احسان کامرانی

دانشگاه هرمزگان

بیت الله محمودی

کارشناس ارشد منابع طبیعی

چکیده

رویشگاه سیریک در استان هرمزگان رویشگاه منحصر به فردی است که توده های چندل (Rhizophora mucronata) در کنار توده های حرا (Avicennia marina) جنگلی آمیخته را پدید آورده اند و علاوه بر ساختار جنگلی متفاوت، جلوه های زیستی متمایزی از دیگر رویشگاه های مانگرو کشور نیز در آن ها دیده می شود. بررسی های اندکی با استفاده از داده های دورکاوی و کار میدانی در ارتباط با وضعیت آمیختگی، وسعت و پراکنش این دو توده مانگرو در کشور صورت گرفته است و تفسیر جایگاه هر توده در رویشگاه، روند تغییرات تراکم و آمیختگی از خشکی به دریا و در حاشیه خورهای کوچک و بزرگ نقش به سزایی در مدیریت حفاظتی و توسعه این رویش های ساحلی ایفا می کند. این مطالعه با بررسی موضوع یادشده با استفاده از داده های ماهواره ای و پایش میدانی به انجام رسیده است. در این مطالعه با استفاده از تصاویر ماهواره ای IRS سال ۲۰۰۴ و نمونه برداری میدانی، پراکنش و ترکیب گونه های چیره رویشگاه مانگرو سیریک مشخص شد. بررسی ترکیب جنگل های مانگرو در این رویشگاه نشان داد در این منطقه سه نوع توده جنگلی وجود دارد؛ چندل خالص اغلب در کناره خورهای اصلی و در تماس با آب های آزاد، توده خالص حرا در انتهای رویشگاه در جبهه خشکی و گاه در حاشیه خورهای فرعی و توده آمیخته چندل و حرا در بین این دو توده دیده می شود. نتایج بررسی پراکنش اجتماعات مانگرو در این رویشگاه نشان داد از سمت شرق به غرب رویشگاه، استقرار توده های چندل بیشتر می شود و با نزدیک شدن به خورهای بزرگ توده های چندل چیرگی بیشتری می یابند. مساحت توده های یادشده با استفاده از موقعیت یاب جغرافیایی بر روی زمین و انتقال آن برروی تصاویر ماهواره ای زمین مرجع شده با دقت ۶/۳۳ متر مربع محاسبه شد. توده های خالص حرا، توده های خالص چندل و توده های آمیخته به ترتیب ۶/۲۷۲، ۹/۴۳ و ۷/۳۲۶ هکتار مساحت دارند و در مجموع وسعت رویشگاه جنگلی سیریک در این بررسی ۲/۶۴۳ هکتار است

کلیدواژه ها

جنگل مانگرو, درخت چندل, درخت حرا, توده آمیخته, رویشگاه سیریک, استان هرمزگان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.