ارزیابی زیست محیطی فلزات بالقوه سمی در رسوبات بستر شمالغرب خلیج فارس (محدوده استان بوشهر)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سی و یکمین همایش علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI31_433
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1084
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه بیاتی

کارشناسی ارشد زمین شناسی اقتصادی، پژوهشکده علوم زمین، سازمان زمین شناسی کشور

سروش مدبری

عضو هیئت علمی دانشکده زمین شناسی دانشگاه تهران

راضیه لک

عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم

محمد سعیدی

کارشناسی ارشد زمین شناسی اقتصادی، دانشگاه تهران، پردیس علوم

چکیده

به منظور شناسایی آلودگی های زیست محیطی فلزات سنگین در رسوبات بخش شمالی بستر خلیج فارس ( محدوده استان بوشهر) تعداد ١٢٣ نمونه رسوب سطحی با دستگاه نمونه بردار گرب برداشت شد و مورد تحلیل دانه سنجی و آنالیز ژئوشیمیایی به روش ICP-OES قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است عناصر کروم، کادمیوم، بیسموت، آرسنیک، آلومینیم، مس، آهن، لیتیم، مولیبدن، منگنز، نیکل، سرب، استرانسیم، تیتانیم و وانادیم با مقادیر میانگین 80 ، 0/19 ، 0/21 ، 4 ، 31876 ، 14 ، 21454 ، 25 ، 0/506 ، 366 ، 64 ، 8 ، 1170 ، 1738 و 52 بر حسب ppm در رسوبات موجود می باشند. با محاسبه شاخص زمین انباشت مولر، ضریب غنی شدگی، ضریب آلودگی و مقایسه مقدار عناصر نسبت به میانگین شیل و مقدار زمینه عناصر در بخش شمال غرب خلیج فارس، مشخص شد منطقه مورد مطالعه نسبت به تمامی عناصر به استثنای استرانسیم، نیکل و کروم فاقد آلودگی می باشد. این در حالی است که در بعضی نقاط مقادیر نیکل و کروم از میانگین شیل بالاتر است، قابل ذکر است در تمامی نقاطی که مقدار نیکل بالاتر از مقدار میانگین شیل بود مقدار کروم نیز بالاتر از میانگین شیل بوده و در نهایت این دو عنصر از نظر غلظت در رسوبات با یکدیگر رابطه مستقیم دارند. آلودگی ناشی از نیکل و کروم می تواند در ارتباط با آلودگی های نفتی در منطقه مورد مطالعه باشد.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین، خلیج فارس، رسوب، شاخص زمین انباشت مولر، ضریب غنی شدگی، ضریب آلودگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.