تاثیر آتش سوزی بر آبگریزی و مقدار و عوامل فرسایش خاک در جنگل های سواحل جنوب غربی دریای خزر

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-9-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبرزاده

دکتری علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

شجاع قربانی

استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

مهدی نادری خوراسگانی

دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

جهانگرد محمدی

استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

روح الله تقی زاده مهرجردی

استادیار گروه مدیریت و کنترل بیابان، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان

چکیده

بررسی اثر آتش­سوزی بر ویژگی­های هیدرولوژی، خاک و عوارض سطحی امری مهم و ضروری برای توسعه روش­های ممانعت از فرسایش به­­منظور مدیریت پایدار اراضی و منابع آب است. در قطعه­هایی در داخل محدوده ۱۵ ناحیه آسیب­دیده در اثر آتش­سوزی و ۱۵ منطقه نسوخته مجاور آنها، در پنج زیر واحد اراضی، ویژگی­های هیدرولوژی، ویژگی­های خاک، آبگریزی و مقدار فرسایش برآورد شدند. همچنن وضعیت فرسایش خاک با روش BLM مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که فرسایش کل، سرعت نفوذ آب به خاک و آبگریزی اختلاف معنی­داری بین نقاط آتش­سوزی و شاهد داشتند. در بین زیر واحدهای اراضی نیز تنها از نظر سرعت نفوذ آب به خاک اختلاف معنی­دار وجود داشت. حدود چهار تا پنج سال طول کشید تا میزان تخلخل خاک و فرسایش کل به شرایط قبل از آتش­سوزی برسد. زمان برگشت­پذیری آبگریزی واقعی و پتانسیل به شرایط قبل از آتش­سوزی نیز به­ترتیب دو تا چهار و چهار تا شش سال بود. نتایج همچنین نشان داد که درصد تاج پوشش درختان، تعداد درختان در هکتار، ارتفاع درختان و تخلخل خاک بهترین متغیرها برای تخمین فرسایش کل در منطقه بودند.

کلیدواژه ها

آبگریزی, تخلخل خاک, جنگل های کانرود, فرسایش, سرعت نفوذ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.